matematykaszkolna.pl
pomocy:) maja:): Ile istnieje wyrazów mających sens lub nie, które można utworzyć, przestawiając litery w wyrazie matura?
27 sie 13:00
Artur_z_miasta_Neptuna: podpowiedź: permutacja Z POWTÓRZENIAMI (litera A występuje dwukrotnie)
27 sie 13:03
Kaptur: dzieli się ponieważ eliminuje się takie przypadki ma1tura2 ma2tura1 ?
27 sie 13:06
Aga1.: maja, wiesz już jak rozwiązać zadanie?
27 sie 13:19
maja:): nie
27 sie 13:28
Kaptur: a w takim słowie "kot" ile istnieje wyrazów mających sens lub nie ?
27 sie 13:32
maja:): dziękuję za pomoc
27 sie 13:34
Kaptur: mam nadzieje ze to nie ironia Tylko ze ten przykład nie do końca ma się tak samo do tego twojego, bo zauważ że tam dwie literki się powtarzają
27 sie 13:36
Aga1.: Wyraz matura składa się z 6 liter, w tym litera a pojawia się 2 razy, pozostałe występują jednokrotnie.
 6! 
Zatem istnieje

=
 2! 
wyrazów mających sens lub nie. b) polecenie bez zmian wyraz kokoszka wszystkich liter−8 k−3 razy o− 2 razy, pozostałe występują jednokrotnie odp
8! 

=
3!*2! 
Jasne?
27 sie 13:39
maja:): takemotkadziękiemotka
27 sie 13:40
Kaptur: jak ja bym był mają to bym się zapytał dlaczego akurat dzieli się przez 2! ok bo są dwie litery. Jeżeli ktoś to zrozumie w ten sposób to znaczy że tego nie zrozumie i zapomni jeżeli nie będzie robić tego typu zadań przez 2 tygodnie Chyba że się mylę i maja już widzi w tym logikę, ja abym nie widział
27 sie 13:42
Kaptur: Z resztą pewnie każdy inaczej wszystko łapie ale moim zdaniem to nie jest zrozumienie tylko zapamiętanie schematu
27 sie 13:45
maja:): skoro tak to może wytłumaczysz mi to jaśniej?
27 sie 13:48
Aga1.: Miałam nadzieję,że majama choć blade pojęcie o permutacjach. Ile istnieje wyrazów mających sens lub nie, które można utworzyć przestawiając litery w wyrazie a)tak mama ( w takich przypadkach można sobie wypisać)
27 sie 13:57
Kaptur: Nie no jeżeli załapałaś o co chodzi to w sumie wystarczy, piszę z własnej perspektywy jeżeli nie uimałem zrozbic jakiegoś zadania to wstawiałem je tutaj ludzie rozwiązywali a ja się cieszyłem bo zrozumiałem "schemat" Mineło trochę czasu i znów musiałem sobie przypomnieć "schemat" i tak w koło macieja Chyba że się mylę i tylko ja nie widzę logiki na samym początku
 3! 
majaemotka to moze inaczej ty mi powiedz dlaczego wyraz oko możemy zapisać w

kombinacjach
 2! 
? Z resztą co ja będę wylewał swoje "mądrości" tu pewnie są takie "mózgi" że powinienem im buty czyścić Poza tym mam problemy z fizyką
27 sie 13:58
maja:): jeżeli nie macie ochoty pomagać to po co cokolwiek pisać, jakieś wywody ,że ktoś jest mądrzejszy....oki i tak dziękuję za pomoc emotka
27 sie 14:16
bratol.: Ile istnieje permutacji liczb 1, 2, 3, 4, 5, 6, w któych: a) liczby 3,4 sąsiadują ze sobą w kolejności wzrastania b)
16 wrz 12:04
asdf: 5
16 wrz 12:39
Mila: 5*4!=5!
16 wrz 16:18