nierownosci
kaszka: przyklad wyglada tak:
7+49x≥8*7x
dalej zrobilam tak: 49x−8*7x≥−7
72x−8*7x≥−7
i dalej nie wiem co z tym zrobic ?
27 sie 21:04
Bogdan:
Spróbuj tak zacząć: 72x − 8*7x + 7 ≥ 0
27 sie 21:06
Bogdan:
przy założeniu: 7x > 0
27 sie 21:08
Eta:
Witam
Bogdanie
27 sie 21:22
Bogdan:
Dobry wieczór
Eto
27 sie 21:26
kaszka: wyszla delta 36, wiec pierwiastek z delty =6
x1= 1
x2= 7
i nie wiem czego w odp mam ze x nalezy (−niesk, 0) suma <1,+nieskon)
27 sie 21:29
kaszka: x1= 1
x2= 7
i nie wiem czego w odp mam ze x nalezy (−niesk, 0> suma <1,+nieskon)
27 sie 21:30
Bogdan:

Δ = 36,
√Δ = 6,
lub
stąd: 7
x ≤ 1 lub 7
x ≥ 7
27 sie 21:37