Wyznacz parametr m
Mati00721: Dla jakich wartości parametru m suma kwadratów dwóch różnych pierwiastków równania
x2+(m−4)x−4m=0 jest cztery razy większa od sumy tych pierwiastków?
27 sie 14:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
zał.
Δ>0
x
12+x
22 = 4*(x
1+x
2)
x
12+x
22 = (x
1+x
2)
2 − 2x
1x
2 <− skąd

wymnóż nawias a zobaczysz
czyli:
(x
1+x
2)
2 − 2x
1x
2 = 4*(x
1+x
2)
czyli:
(x
1+x
2)
2 = 6*(x
1+x
2)
i stosujesz wzory Viete'a
27 sie 14:32
loitzl9006: Artur wydaje mi się że masz literówkę w tym przejściu z przedostatniej linijki do ostatniej
4*(x1+x2) + 2x1x2 ≠ 6*(x1+x2)
27 sie 14:46
Mati00721: ok dzieki
27 sie 14:46