Z 52 kart losujemy bez zwracania 6. Ile istnieje możliwych wyników losowania, w
dawid320: Z 52 kart losujemy bez zwracania 6. Ile istnieje możliwych wyników losowania, w których
wylosujemy
jedną damę, dwa asy?
To jest z tym wzorem C? Jak to pociągnąć?
27 sie 23:05
konrad: to jest:
jedną damę i dwa asy
jedną damę lub dwa asy
czy to są dwa oddzielne przypadki?
27 sie 23:12
dawid320: tak, dwa oddzielne
27 sie 23:15
konrad: jak bym to tak zrobił, bez kombinacji:
jedna dama:
4*51*50*49*48*47=1127548800
dwa asy:
4*3*50*49*48*47=66326400
ale nie jestem pewien czy jest dobrze
27 sie 23:23
Aga1.: W talii jest 4 damy i 4 asy oraz 52−8=44 innych kart oprócz wymienionych
Losujemy 1 damę i 2 asy i jeszcze 3 z pozostałych kart (bo wszystkich ma być 6)
| | | | | | 4*3 | | 44*43*42 | |
* | * | =4* |
| * |
| = |
| | | | 1*2 | | 1*2*3 | |
28 sie 09:31