Zadania
Deesu: Witam mam parę zadań i mam nadzieje że ktoś pomoże mi się z nimi bo z matmy jestem bardzo słaby
1.oblicz log
2 64, log
27 13, log
25 5, log
3 6, log
3 12, 2log
3 2, log
3 18
2.rozłóż wielomian na czynniki możliwie najniższego stopnia
a)x
3+2x
2−9x−18
b)3x
5−12x
4+12x
3
c)4x
4−9
3.wyznacz dziedzinę wyrażenia
4.rozwiąż równanie 3x
3−x
2−12x+4=0
5.oblicz sumę 31+37+43+...+259
6.wyznacz cztery początkowe wyrazy ciągu a
n=2−3n
jak by jeszcze ktoś dał rady wyjaśnić jak to się liczy będę bardzo wdzięczny bo od rana szukam
na necie i za wiele się nie dowiedziałem a same wykonane zadania wiele mnie nie nauczą
27 sie 19:46
Deesu: pomoże ktoś

jest mi to jak najszybciej potrzebne
27 sie 20:18
loitzl9006: Pierwsze:
Do jakiej potęgi trzeba podnieść 2, aby otrzymać 64?
27 sie 20:21
Deesu: y jeśli dobrze myślę to 32
27 sie 20:50
Eta:
26= 64
27 sie 20:51
Piotr:
2
32 to ma byc 64

2*2*2*2*2*2*2=2
7=128 a gdzie 2
32
27 sie 20:52
Saizou : korzystasz ze wzoru logab=c⇔ac=b
np.
log264=x
2x=64
x=6
27 sie 20:52
Piotr:
i po co to przeklinac...
27 sie 20:54
Deesu: myślałem że to się mnoży 32*32 to 64 ale już wiem że nie i przynajmniej wiem już jak to liczyć
a jak z innymi zadaniami
27 sie 20:55
Piotr:
32*32= 32
2=1024
27 sie 20:57
Deesu: nie tam kombinowałem po prostu jak było do 2 potęgi to myślałem że muszę to normalnie pomnożyć
jak w zwykłym mnożeniu ale tera widzę że potęgę całkiem inaczej się liczy
27 sie 21:00
Saizou : a2=a*a
a3=a*a*a*a
a4=a*a*a*a
a5=a*a*a*a*a
...
an=a*a*a*a*....*a
27 sie 21:09
Piotr:
za duzo a przy a
3
27 sie 21:10
Saizou : a3=a*a*a
dzięki Piotr
27 sie 21:11
Eta:
aaa
27 sie 21:13
Piotr:
nie ma sprawy
Bł.....
Saizou
27 sie 21:13
Deesu: już rozumiem banalnie proste tylko nie wiedziałem jak się za to zabrać a jak się oblicza inne
zadania
27 sie 21:13
Eta:
Jakie?
27 sie 21:13
Piotr:
wszystkie!
27 sie 21:15
asdf: 2. b)
3x5 − 12x4 + 12x3
3x3(x2 − 4x + 4)
x = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x2 − 4x + 4 = 3(x2 − 2)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3x3(x2 − 2) = 3x3(x − √2)(x + √2)
27 sie 21:15
asdf: mam literówke, w 3 linijce te x = 0 < jak można to niech administrator to skasuje (i
ewentualnie ten post co teraz piszę)
27 sie 21:16
Piotr:
3. policz kiedy mianownik bedzie 0 i wyrzuc z dziedziny.
27 sie 21:16
Mila: rozłóż wielomian na czynniki możliwie najniższego stopnia
a)x3+2x2−9x−18=grupujemy wyrazy i wyłączmy wspólne czynniki
=x2(x+2)−9(x+2)= wyłączam (x+2)
=(x+2)(x2−9)=(x+2)(x−3)(x+3) ze wzoru : a2−b2=(a−b)(a+b)
b)3x5−12x4+12x3 =3x3*(x2−4x+4)=
=3x3(x−2)2 ze wzoru (a−b)2=a2−2ab+b2
c)4x4−9=(2x2−3)(2x2+3)=
=(√2x−√3)*(√2x+√3)*(2x2+3)
27 sie 21:24
Mila: 6.wyznacz cztery początkowe wyrazy ciągu an=2−3n
a1=2−3*1=2−3=−1
a2=2−3*2=2−6=−4
a3=2−3*3=2−9=−7
a4=2−3*4=2−12=−10
27 sie 21:28
Mila: 4.rozwiąż równanie 3x3−x2−12x+4=0
x2(3x−1)−4(3x−1)=0
(3x−1)(x2−4)=0
(3x−1)(x−2)(x+2)=0⇔
3x−1=0 lub x−2=0 lub x+2=0 dokończ
27 sie 21:32