Rzut trzema kolorowymi kostkami - prawdopodobieństwo, kilka zadań
Brunkzor: Witam. Bardzo potrzebuję rozwiązań na jutro (egzamin poprawkowy).
1. Rzucamy trzema różnokolorowymi kostkami sześciennymi. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
a) iloczyn wyrzuconych oczek jest równy 10.
Ω={1,2,3,4,5,6}
{1,2,3,4,5,6}
{1,2,3,4,5,6}
|Ω|=63=216
A=(1,2,5)
|A|=3*2*1=6
P(A)=6216
b) co najmniej raz wypadły 4 oczka.
Bardzo prosiłbym o rozwiązanie i krótkie wytłumaczenie, bo nigdy nie robiłem zadań z "co
najmniej" − kombinowałem wczoraj długo i nic nie zdziałałem.
c) suma wyrzuconych oczek wynosi co najmniej 6.
d) suma oczek jest równa 17.
D=(6,6,5)
|D|=3*2*1=6
P(D)=6216
Czy dobrze wyliczyłem |D|? Czy może będzie to 33?
e) co najmniej raz wypadły 2 oczka.
f) suma oczek jest równa 5.
F=(1,1,3) ; (1,2,2)
|F|=3*2*1 + 3*2*1 = 6+6 = 12
P(F)=12216
Tak samo pytanie, czy czasem nie będzie to |F|=33+33?
27 sie 16:58
Milka<3: Fajna poprawka

pozdrawiam nauczyciela ! : x
Ja też jutro mam−,−
Więc powodzenia życzę
27 sie 17:06
loitzl9006: b) tutaj warto policzyć prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego B (że wypadły tylko 1, 2 lub
3) i od później od zdarzenia pewnego (czyli 1) odjąć P(B).
A więc
|B|=3*3*3=3
3 (na pierwszej kostce może być 1, 2 lub 3, na drugiej też 1, 2 lub 3, no i na
trzeciej tak samo)
czyli szukane prawdopodobieństwo wynosi
c) też kombinuj ze zdarzeniem przeciwnym. Jakie są możliwe kombinacje, aby suma wyrzuconych
oczek była mniejsza od 5? Policz wszystkie takie kombinacje, a potem jedziesz tym samym
schematem co b) rozpisałem.
d) jest źle. Możliwe kombinacje: (6,6,5), (6,5,6), (5,6,6) i to wszystko... czyli
e) też zdarzenie przeciwne (że w ogóle na żadnej kostce nie wypadnie 2 oczka)
Takich zdarzeń będzie 5*5*5 (bo na każdej kostce może być 5 możliwych wyników − może wypaść
wszystko oprócz dwójki)
f) też źle. Możliwe kombinacje: (1,1,3), (1,3,1), (3,1,1), (2,2,1), (2,1,2), (1,2,2). A więc
|F| będzie nie 12, tylko 6.
Dołączam się do życzeń
27 sie 17:17
Brunkzor: Dziękuję bardzo

Loitzl, możesz mi wytłumaczyć, dlaczego zdarzenie przeciwne do "co najmniej raz wypadła 4−ka",
to tylko 1,2,3? A − 5,6?
Co do D − a nie jest to tak, że może być (
6,
6,
5); (
6,
6,
5), itd.,
dlatego możliwości jest 2x więcej − i dlatego liczyłem 3*2*1 ?
27 sie 17:30
Brunkzor: Chciałem zaznaczyć, że w poleceniu jest:"rzut trzema kolorowymi kostkami, a nie:"trzy razy
kostką".
27 sie 17:33
loitzl9006: oczywiście masz rację 5 i 6 też... ja źle przeczytałem treść.
kolory są to co do tego D racja jest po Twojej stronie nieuważnie przeczytałem wybacz
F też masz dobrze, będzie 12 kombinacji a nie 6 jak pisałem
27 sie 17:36
Brunkzor: Proszę o dalszą pomoc. W podpunkcie B:
B'=53, czy 5*4*3?
Jeszcze raz zaznaczam, że nie jest to rzut 3x kostką, tylko rzut [P[trzema kolorowymi
kostkami]]
27 sie 22:25
Brunkzor: Oczywiście chodzi o |B'| (moc)
27 sie 22:26
loitzl9006: czyli w tym przypadku zdarzenie przeciwne będzie takie:
na żadnej z trzech różnokolorowych kostek nie wypadły 4 oczka. Zatem na pierwszej kostce mogło
wypaść 1, 2, 3, 5, 6 (a więc 5 możliwości), na drugiej też 5 możliwości i na trzeciej 5.
Czyli będzie 5*5*5=53. i dalszy schemat obliczania jest taki jak podałem wcześniej.
27 sie 22:40
Brunkzor: Dzięki za odpowiedź.
Na pewno 5*5*5, a nie 5*4*3? Pytam, bo w poprzednich podpunktach liczyłem zawsze, np. 3*2*1
27 sie 22:47
loitzl9006: Tutaj na pewno. Gdyby był dodatkowy warunek że na kostkach mają wypaść różne ilości oczek to
wtedy 5*4*3, ale nie ma takiego warunku więc zostaje 5*5*5.
27 sie 22:51
Brunkzor: Chyba 5*5*5, bo liczymy ile jest możliwości, a 5*4*3 by się liczyło, gdy byśmy chcieli policzyć
na ile sposobów można poukładać te cyfry, prawda? Dlatego, jak np. miałem w zadaniu:
a) iloczyn wyrzuconych oczek jest równy 10.
|Ω|=63=216
A=(1,2,5)
|A|=3*2*1=6
Liczyłem na ile sposobów mogłem ułożyć cyfry 1, 2 i 5 (bo mnożenie jest naprzemienne)
Dobrze rozumuję?
27 sie 22:53
loitzl9006: wykluczamy z każdej kostki czwórkę, więc zostaje po 5 możliwości na każdą kostkę.
a) jest w porządku
27 sie 22:57
Brunkzor: Loitzl, wielkie dzięki za pomoc. Do której będziesz na forum? Mam jeszcze kilka zadań, tym
razem z:"rzut 2x kostką", bez kolorów, jedną kostką 2 razy. Napiszę w nowym temacie.
27 sie 22:59
loitzl9006: a nie wiem jeszcze; jak nie ja to Eta albo jeszcze ktoś na pewno będzie − pisz
27 sie 23:00
Brunkzor: A podpunkt D jest na pewno dobrze?
27 sie 23:47
Brunkzor: Prosiłbym kogoś o dogłębne sprawdzenie, bo już się pogubiłem i to bardzo. Nigdy nie robiłem
zadań z jakimiś różnokolorowymi kostkami.
28 sie 00:27
Brunkzor: Znalazłem jakiś stary temat
11858, czyli jednak w przypadku różnokolorowych kostek liczy
się tak samo jak w przypadku jednej kostki rzuconej 3 razy?
28 sie 00:32