Rzucamy trzema różnokolorowymi kostkami do gry. Oblicz P(A)
qwerty: rzucamy trzema różnokolorowymi kostkami do gry. Oblicz prawdopodobieńtwo zdarrzenia:
A= suma oczek na 3 kostkach wynosi co najmniej 17
B= iloczyn wyrzuconych oczek na trzech kostkach ma wartość 6
Wiem, że omega wynosi 216
Jak obliczyć zdarzenie A i B ? z góry dziękuję za pomoc
24 mar 17:40
Basia:
ad A.
17 = 6+6+5
18 = 6+6+6
czyli zdarzenia sprzyjające dla A to:
(5,6,6) (6,5,6) i (6,6,5) i (6,6,6) czyli 4
ad.B
tylko 1*2*3 lub 1*1*6
permutacji {1,2,3} będzie 3!=6 (możesz je wypisać)
a zbioru {1,1,6} tylko 3 (jak dla 5,5,6)
razem 9
24 mar 17:56
qwerty: hm ale czy w przypadku B:
załóżyliśmy ze są kostki zielona, czerwona i zołta
1 na kosce zielonej nie bedzie ta samą jedynką na kostce czerwonej więc czy nie powinno
być również 3! = 6 w przypadku tego zbioru {1,1,6} ?
24 mar 18:10
qwerty: jednak nie
przepraszam
24 mar 18:18