| (2x2+9x−5) | (x2+4x+3) | ||
* | = | ||
| (5x2+3x−2) | (2x2+5x−3) |
| −3−7 | ||
x1= | =−1 | |
| 10 |
| −3+7 | 2 | |||
x2= | = | |||
| 10 | 5 |
| −5−7 | ||
x1= | =−3 | |
| 4 |
| −5+7 | 1 | |||
x2= | = | |||
| 4 | 2 |
| 2 | 1 | |||
Zatem x różny od −3, −1, | i | . | ||
| 5 | 2 |
| −9−11 | ||
x1= | =−5 | |
| 4 |
| −9+11 | 1 | 1 | ||||
x2= | = | (czyli coś się skróci bo w jednym z mianowników dostaliśmy x= | ). | |||
| 4 | 2 | 2 |
| −4−2 | ||
x1= | =−3 | |
| 2 |
| −4+2 | ||
x2= | =−1 (też się skróci bo w mianownikach były wyniki x=−3 i x=−1) | |
| 2 |
| 2(x+5)(x−12) | (x+3)(x+1) | ||
* | |||
| 5(x+1)(x−25) | 2(x+3)(x−12) |