układ równań
q: jak to zrobić?
x3−x+y=0
y3+x−y=0
układ równań
27 sie 16:24
ICSP: x3 − x + y = 0
y3 + x − y = 0
x3 + y3 = 0
(x+y)(x2 + xy + y2) = 0
x = −y
(−y)3 + y + y = 0
−y3 + 2y = 0
y(−y2+2) = 0
y = 0 ⇒ x = 0
y = √2 ⇒ x = −√2
y = −√2 ⇒ x = +√2
ostatecznie :
x = 0,y = 0
lub
x = √2 , y = −√2
lub
x = −√2 , y = √2
27 sie 16:29
Maslanek: A dodając oba te równania otrzymasz:
x3+y3−x+x+y−y=0
x3+y3=0
x3=−y3
x=−y.
Podstawmy do drugiego:
y3−y−y=0
y3−2y=0
y(y2−2)=0.
itd.
27 sie 16:30
q: dziękuje bardzo
27 sie 16:35