matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 24.9.2012
Zadania
Odp.
12
Konewka:
Sporządzić wykres funkcji: f(x)=
−4
x−4
+1 Nie było mnie na lekcji, na której omawiany był ten temat i nie wiem, jak zabrać się za to
1
Kiełbanator:
Mam problem, niedługo mam sprawdzian z matmy, zrobiłem te zadania, ale nie wiem czy do końca dobrze, mógłby je ktoś wytłumaczyć krok po kroku, albo podać chociaż odpowiedzi ?
42
asia:
jak się za to zabrać? (x+y)
2
−a
2
14
Bogdan:
Witam mam problem z dwoma zadaniami następującej treści : 1. W turnieju szachowym, w którym każdy szachista rozegrał jedną partię z każdym pozostałym zawodników rozegrano 66 partii. Ilu
17
aiszka:
podaj założenia:
0
błagam:
niech ktoś rzuci okiem http://matematyka.pisz.pl/forum/156326.html
13
asia:
Witajcie
coś mi tu się nie zgadza: rozłóż na czynniki:
6
blackgirl:
pomóżcie mi, proszę... nie było mnie na lekcjach, nie wiem jak robic, po jednym przykladzie z każdego zadania, obojętnie jakie przyklady...
0
blackgirl:
pomóżcie mi, proszę... nie było mnie na lekcjach, nie wiem jak robic, po jednym przykladzie z każdego zadania, obojętnie jakie przyklady...
3
klu ::
1. Ile sześcioliterowych napisów można utworzyć, posługując się literami należącymi do zbioru {A, B, C, D, E, F, G, H, I}, jeśli:
2
Tryg:
Naszkicuj wykres funkcji g(x) = {−4+6 dla x<=2 3x−5 dla x>2
5
Maciek:
Proszę o pomoc w następujących przykładach.
16
dudusiek11:
Prosze o pomoc bo nie rozumiem zadania Przedstaw zbiór w postaci przedziału lub sumy przedziałow. Podaj jego interpretacje graficzną.
3
dudusiek11:
Proszę o pomoc dudusiek11: Przedstaw zbiór w postaci przedziałów lub sumy przedziałów
1
gh:
3x/x
2
−x−12+2/x+3=
0
adaś:
2
miley:
b
2
=
√
32
b= ?
1
joj:
Pracownik został ukarany przez szefa obniżeniem pensji o 10%. Po złożeniu wyjaśnień szef nakazał podnieść nową pensję o 10%. Okazało się, że pracownik zarabia teraz o 10 zł. mniej niż
0
dudusiek11:
Przedstaw zbiór w postaci przedziałów lub sumy przedziałów a) A= (x:x+1 ∊ (−1;1) )
4
adaś:
Funkcja g każdej liczbie całkowitej dodatniej k mniejszej od 100 przyporządkowuje mniejszą z
0
olaxmat:
mam taki układ równań:(m+1)x − my = 43x − 5y = mrozwiązałam go metodą wyznaczników:x= (20+m
2
)/8m+5y= (m
2
+m−12)/8m+5mam wyznaczyć dla jakich wart. m prawdziwa jest nierówność
2
Jakub:
GEOMETRIA ANALITYCZNA− prosze o pomoc
0
adaś:
10
dudusiek11:
Przedstaw przedział za pomocą nierówności a) A=( −
∞
; 0)
10
adaś:
Funkcja f określona na zbiorze liczb naturalnych większych od 9, przyporządkowuje każdej
3
dudusiek11:
Przedstaw zbiór w postaci przedziału lub sumy przedziałow. Podaj jego interpretacje graficzną. a) A=(x:x≥−1 i x<2)
2
ewcia:
Samochód przejechał 180km. Gdyby jechał o 30km/h szybciej wtedy czas przejazdu byłby mniejszy o 1h. Jak szybko jechał samochód?
30
Maron:
√
x
+ y = 7
√
y
+ x =11
15
Humanista Matematyk:
Wielomian W(x)=x
3
+bx
2
+cx+24 jest podzielny przez wielomian U(x)=x−4 , a przy dzieleniu wielomianu W(x)przez dwumian V(x)=x+2 otrzymujemy resztę 36. Znajdz pierwiastki wielomianu
1
adaś:
15
aiszka:
Mam sprawdzić czy prawdziwe są tożsamości i podać koniecznie założenia.
0
mickey:
http://matematyka.pisz.pl/forum/156436.html pomózcie nie rozumiem
4
Lorak:
Witam ponownie
Otoż nie rozumiem prawdopodobienstwa, jest to dla mnie czarna magia, skad sie co bierze, nie ogarniam tego, mam pare zadan i jesli bedziesz taka Wasza wola prosilbym o
3
Sadman:
Wyznacz zbiory A\B i B\A c). A = (−
∞
; 2>
1
kulka:
W urnie są 3 kule białe, 4 czarne i 5 zielonych. Losujemy bez zwracania 3 kule. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wśród wylosowanych kul:
8
Natalia:
Rozwiąż nierówność
1
mik:
:::rysunek::: To jest rąb. Czy czerwona wysokość ma identyczną długość jak zielony odcinek łączący podstawy ?
1
Aneta:
x
3
−x
2
−x+1<0
3
Michał:
Na podstawie funkcji kwadratowej f(x)=1/2(x−4)(x+30) podaj: a)miejsca zerowe
1
Natalia:
Uzasadnij, że nie istnieje liczba s, dla której równanie 3s
2
x
2
−sx+5=0 ma rozwiązanie.
1
Natalia:
znajdź współrzędne punktu symetrycznego do punktu P=(2,3) względem prostej y= −12x−4. Wskazówka: Skorzystaj ze wzoru na współrzędne środka odcinka.
4
adaś:
1
Aneta:
x
3
−x
2
+x−1>0
1
madziaaa:
Sprawdz, czy prawdziwa jest następująca tożsamość:
1
marta :
marta : Dane są wielomiany W(x)= − 8x+4 , P(x) = x2+2x−1 oraz Q(x) = 5x3− x +4
3
Natalia :
znajdź współrzędne punktu symetrycznego do punktu P=(2,3) względem prostej y= −12x−4. Wskazówka: Skorzystaj ze wzoru na współrzędne środka odcinka.
7
Karolina :
a)Oblicz odległość punktu A=(−1,3) od prostej 2x−y+3=0. b)Sprawdź, że prosta 2x−4y+1=0 jest równoległa do prostej x−2y−1=0.
1
Natalia :
znajdź współrzędne punktu symetrycznego do punktu P=(2,3) względem prostej y= −
1
2
x−4. Wskazówka: Skorzystaj ze wzoru na współrzędne środka odcinka.
0
Mika ;):
przekątna prostokąta o długości 12 dzieli jego kat w stosunku 2:3. oblicz pole i obwód
6
ziomek:
log
7
(x−2)−log
7
(x+2)=1−log
7
(2x−7)
0
krushh:
dany jest Δ prostokatny ABC w ktorym BC jest przeciwprostokatna. Na boku BC zbudowano kwadrat BCEF, po przeciwnej stronie prostej BC niz punkt A. wykaz, ze punkt przeciecia przekatnych
9
mickey:
heej czemu jak jest wzór a
4
+b
4
=(a
2
+b
2
)
2
−2a
2
b
2
to z x
4
+9 =(x
2
+3)
2
−2x
2
*3=(x
2
+3)
2
−(
√
6x
)
2
a nie (x
2
+3
2
)
2
−2x
2
*3
2
tak jak jest we wzorze ?
2
pigletek:
Wyznacz maksymalna objetosc prostopadłosciennego pudełka, którego całkowita powierzchnia jest równa A. jaki kształt ma ten prostopadłoscian?
0
krushh:
dany jest Δ prostokatny ABC w ktorym BC jest przeciwprostokatna. Na boku BC zbudowano kwadrat BCEF, po przeciwnej stronie prostej BC niz punkt A. wykaz, ze punkt przeciecia przekatnych
5
Aga1.:
:::rysunek:::
2
soczek :
Na ile sposobów można przyporządkować każdemu spośród pięciu uczniów ocenę (od 1 do 6) z matematyki, jeśli:
32
marta :
Dane są wielomiany W(x)= − 8x+4 , P(x) = x
2
+2x−1 oraz Q(x) = 5x
3
− x +4
1
lolaaa:
w trójkącie ABC, w którym kąt A jest prosty, kreślimy koło styczne do boków BC i AC , mające środek na boku AB. Koło to przecina bok AB w punkcie M i jest styczne do przeciwprostokątnej w
3
Kamil:
Wiedzac, że funkcja f(x) jest rosnąca na zbiorze R zbadaj monotoniczność funkcji g(x) = f(4x).
2
Monika:
Przekątna równoległoboku poprowadzona z wierzchołka kąta rozwartego ma długość 18cm i dzieli ten kąt na kąty o miarach 45st. i 75st. Wyznacz długości boków równoległoboku
2
XOXO:
log
4
−
x
2
16=2
2
kubus:
jak narysowac hiperbole o wzorze:
1
1. −
X−3
1
2. −
+1
X
7
kubus:
jak narysowac hiperbole o wzorze:
1
1. −
X−3
1
2. −
+1
X
5
jjacob:
mam problem z pewnym wielomianem . mam go rozłożyć na czynniki wzorem a
4
+b
4
. Próbowałem i nie wychodziła mi końcówka...
40
jojo:
(x
2
− 9)
3
= (2x
2
−10)
3
0
Iza:
Rozwiązać równanie różniczkowe
0
angie:
7
√
5
−
√
5
/ 1,25do jednej drugiej
2
zadanie:
1.ile dni trwala wycieczka jesli czworo przyjaciol wyczerpalo mozliwosci wedrowki gesiego kazdego dnia w innej kolejnosci? 4!=24 dni
3
XOXO:
log
x
−
1
(2x
2
+4x−6)=2
1
bbbb:
Przekątna rombu tworzy z jego bokiem α kąt 30 stopni. Wiadomo,że α=6cm.Dłuższa przekątna rombu ma długość:
14
Skirla:
Dla jakiego p reszta z dzielenia wielomianu w(x)= 2x
3
−px
2
+x +1 przez dwumian q(x) = x+2
13
jest równa sin
pi
6
0
PAT:
Proszę o pomoc! i przy okazji o wytłumaczenie
8
michał:
6
1
Rozwiąż równanie:
+
= 2
x+3
x
1
Antek:
W koszyku jest po pięć kulek w każdym z pięciu kolorów:białym, żółtym, zielonym, czerwonym i czarnym. Ile co najmniej kulek musimy wyjąć z koszyka, aby w każdym kolorze została inna
3
michał:
1
1
Równania
= 5 i
= 2m są spełnione przez tę samą liczbę x. Oblicz m.
4x
x
1
paulaa:
c) (√3) do potegi 4 (√3) do potegi −2 (√3) do potegi − 6 d) (√2) do potegi 6 (√2) do potegi 7 (√2) do potegi −8
3
michał:
1−
√
3
Podaj przykłady monotoniczności funkcji f(x) =
.
x
3
bas:
W kwadracie ABCD o boku α połączono wierzchołek A z punktem E należącym do boku BC i dzielącym ten bok w stosunku 1:2 licząc od wierzchołka B. Tangens kąta AEB jest równy?
4
PAT:
Jak to obliczyć? I przy okazji wytłumaczcie proszę!
4
PAT:
1
lunnaa:
Czy istnieje graniastosłup, który ma:
0
paulaa:
c) (√3) do potegi 4 (√3) do potegi −2 (√3) do potegi − 6 d) (√2) do potegi 6 (√2) do potegi 7 (√2) do potegi −8
2
dorka:
Przekształć tak poniższe wyrażenia tak,, aby wykorzystując wzory Viete'a można było obliczyć wartości tych wyrażeń, wiedząc że x1 i x2 to miejsca zerowe trójmianu kwadratowego
12
humanista:
W ławkach dwuosobowych ustawionych w klasie jest 38 miejsc. Na ile sposobów 25 uczniów może zająć miejsca?
5
Justyna:
Liczba 350 to przybliżenie z nadmiarem pewnej liczby, a błąd bezwzględny wynosi 10,37. Jaki jest błąd względny tego przybliżenia?
3
paulaa:
oblicz. b) −1/3do potegi −2
2
Pomóżcie to bardzo ważne :
Za 3 kg gruszek i 4kg truskawek zapłacono 34 złote i 20 groszy. Cena gruszek jest o 1 zł większa od 40% ceny truskawek. Oblicz, jaka jest cena truskawek a jaka gruszek.
3
Rado12344:
Dane są funkcje f1(x)=4
x
+3−7*3
x
+2 ; f2(x)=3
3
x+2−5*4
3
x. Rozwiąż nierówność f1(x−2)>=f2(x/3)
6
masaj:
log
x
3=
1
2
2
Rozwiąż równanie 3x+2 3 −−−−−−−− = −−−−−−−
1
Xena :
Zapisz wzór podanej funkcji w postaci kanonicznej
12
marta :
A. skróć podane wyrażenie wymierne B, po skróceniu jaką ma postać
3
Adamus:
Proszę o pomoc bo nie mam pomysłu 2
x+2
−2
x−1
=14
1
ania:
wie ktos jak to rozwiazac? Prosze o pomoc
1
C:
12
pigletek:
Suma trzech liczb wynosi 150. Jaka jest najwieksza wartosc ich iloczynu?
1
Balbina kupiła na targu 25 dag grzybów i przeznaczyła je do suszenia. Po dwóch wszystkie podsuszone grzyby ważyły 15 dag. Oblicz o jaki procent początkowej wagi grzyby stały się
5
hole:
bardzo proszę o pomoc. polecenie to obliczyć i wynik podać w notacji wykładniczej
1
Przekształcając wzór R=x * y(a−b) wyznacz kolejno y i a.
21
ToMcioo93:
Przekatne prostokata maja 20 cm i przecinaja sie pod katem 80
0
. Oblicz pole i obwod
15
mind:
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć, jak to rozwiązać? Polecenie brzmi: dla jakiej liczby naturalnej n jest spełniony warunek n−1≤x<n
0
wiola:
mam takie zadanie: dzialka o wymiarach 30m na 40m mam narysowac w skali 1;50 bardzo prosze o pomoc
1
aniaaa... :):
Oblicz i zapisz wynik w notacji wykładniczej.
1
Magdalena:
a) y' + 2xy = xe
−x
2
0
aniaaa... :):
Wykonaj obliczenia, wyniki zapisz w notacji wykładniczej.
9
zodiak:
Która liczba jest większa? a) 2
6
0
czy 10
1
8
8
~~~~POMOCY~~~~ :
Rozwiąż układ równań :
0
Daga:
:::rysunek::: Oblicz długość drugiego ramienia trapezu przedstawionego na rysunku obok.
0
Daga:
:::rysunek::: Ile razy pole koła o średnicy 4m jest większe od pola wycinka koła przedstawionego na rysunku
9
~~~~POMOCY~~~~ :
Rozwiąż układ równań :
6
zadanie:
w pojemniku znajduja sie trzy kule o numerach 1,2,3. losujemy kolejno dwa razy po jednej kuli ze zwracaniem i jezeli za drugim razem otrzymamy kule o tym samym numerze co za pierwszym to
9
jola:
8 3/4 X 4/7 X3
3
andzia:
Jak to rozpisać?
9
czar:
sinπ3i / 6i jak to rozwiazac?
8
marta :
10
Kamil:
Mam zbiur A=<−
∞
:5) B=(4:7> wyznacz zbiur (A−B)'.Z góry dziekuje za odpowiedz
6
Magdalena:
Znaleźć całki szczególne równań:
3
Miluś:
Rozwiąż równanie, pamiętaj o wyznaczeniu dziedziny równania:
2
zadanie:
w trzech pojemnikach znajduja sie ponumerowane kule. W pierwszym sa cztery kule o numerach: 1,2,3,6. w drugim sa cztery kule o numerach: 3,7,8,9. w trzecim sa trzy kule o numerach:
4
zadanie:
ile jest wszystkich liczb czterocyfrowych o różnych cyfrach w ktorych cyfry 1 i 2 wystepuja w zapisie liczb i nie stoja one obok siebie? wyszlo mi ze jest 322 takich liczb dobrze?
24
Myjot:
2(n+2)! + (n+1)!
(n+1)! − 3(n+2)!
22
Wiktor:
Znajdz wszystkie wartości m, dla których funkcja f(x)=(m
2
−1)x
2
+2(m−1)x+2 przyjmuje wartość dodatnią dla każdej liczby rzeczywistej x.
1
on:
∫e
x
*y*sin(y) dy
5
Aga:
na statku zgromadzono zapas wody pitnej dla 8 osób na okres 15 dni. na ile dni wystarczy wody,jeżeli na statku zwiększymy liczbę o:
3
młody admin:
Rozwiąż równanie:
3
marta :
10
mix:
pochodna funkcji f(x)= (3x
2
−2x+1 / 3x
2
+2x−1)
14
15
marta :
proszę o pomoc
5
Piotr:
Napisz równanie okręgu, którego średnicą jest odcinek AB, gdzie A = (−1,3) oraz B = (1,−1). Pomoże mi ktoś? Na razie wyliczyłem promień: