rozwiąż nierówność
Natalia: Rozwiąż nierówność
−0,75x2+x−6≤10
24 wrz 20:31
asdf:
b = 1
c = −16
delta i jazda
24 wrz 20:38
Natalia: delta na minusie i nie ma rozwiązań? czy x∊R ?
24 wrz 20:42
Natalia: −0,75x2+x−6≤0 miało być. ale to już nie robi różnicy
24 wrz 20:43
asdf: jeszcze musisz popatrzeć na: współczynnik kierunkowy, na znak nierówności,
24 wrz 20:44
kulka:

−0,75x
2+x−6≤10
−0,75x
+x−16≤0
Δ=b
2−4a*c=1
2−4*0,75*(−16)= 49
√Δ= 7
x
1= −b−
√Δ/2a=5,333...
x
2=−4 <−− dobre rozwiązanie
wykres rysujemy pod zadaniem
24 wrz 20:49
kulka: zaczęłam robic zanim zobaczyłam, że mialobyc 0 zamiast 10

ale to analogicznie wszystko
24 wrz 20:51
Natalia: Zapomniałaś minusa przed 0,75 i wyszła Ci inna delta.
12 * (−0,75)*(−6)= −17
24 wrz 21:35
PW: −0,75x2 + x − 6 ≤ 0
Δ = 12 − 4(−0,75)(−6) = 1 −18 = −17
Δ < 0 − funkcja kwadratowa nie ma miejsc zerowych.
Współczynnik przy x2 jest ujemny − funkcja osiąga maksimum ("po szkolnemu" − ramiona w dół).
Tu warto robić rysunek, przynajmniej na początku, żeby wyrabiać sobie zapamiętanie
współrzędnych wierzchołka paraboli.
Wniosek − funkcja osiąga wyłącznie wartości ujemne, czyli rozwiązaniem nierówności jest R.
24 wrz 23:32