funkcje
adaś:
Funkcja f określona na zbiorze liczb naturalnych większych od 9, przyporządkowuje każdej
liczbie n cyfrę dziesiątek liczby n
d) Dla jakich n nie zachodzi równość f(n+1)=f(n)
Proszę o wsparcie
24 wrz 21:15
krystek: f(10)=1
f(11)=1 itd
f(20)=2 .Pomyśl dalej
24 wrz 21:18
adaś:
trochę jestem zielony w tego typu zadaniach mógłby prosić o głębsze wtajemniczenie?

Np. skąd
f(10)=1 ? I dlaczego?
24 wrz 21:29
konrad: było to....
24 wrz 21:30
adaś:
O co w ogóle chodzi w tym podpunkcie ? Do czego mamy dążyć?
24 wrz 21:30
adaś:
było Konrad ,ale nikt mi nie odpowiedział na podpunkt D więc ponawiam
24 wrz 21:31
krystek: @[adaś] zabierz się za podstawowe zadania. Jak będziesz umiał wówczas trudniejsze.
24 wrz 21:32
konrad: jak nie, ja odpowiedziałem
24 wrz 21:32
adaś: Krystek ,ale te zadania są w podstawie we zbiorze Kiełbasa
24 wrz 21:33
adaś: Konrad masz racje , ale dlaczego dla n kończących się cyfrą 9?
24 wrz 21:35
konrad: adaś, kiedy po dodaniu jedynki do jakiejś liczby, zmienia się jej cyfra dziesiątek?
24 wrz 21:36
Krzysiek : Adas . Wypisz sobie na kartce liczby naturalne po kolei wieksze od9 czyli 10 ,11, 12 itd np do
40 starczy zeby zrozumiec
Teraz tak . Kazdej z tych liczb funkcja przporzadkowuje cyfre jej dziesiatek . Jezeli
wezniemy pod uwage np liczbe 10 to cyfra jednosci bedzie 0 a cyfra dziesiatek bedzie 1 .
dlatego masz napisane ze f(10)=1 . WEzmy cyfre 18 . jak tu bedzie . Cyfra jednosci jest 8 a
cyfra dziesiatek tej licby jest 1 , Ty masz przyporadkowac cyfre dziesziatek wiec f(18)=1 .
Wezmy liczbe 20 . Jaka tu jest liczba dziesiatek . Oczywiscie ze 2 czyli mamy f(20)=2 Teraz
liczba 28 to f(28)=2 . Wez teraz sobie liczbe n= 35 . Jaka tu bedzie cyfra dziesiatek i
napisz sobie f(35)= dokoncz .
Teraz liczba n=155 . Cyfra jednosci tej liczby jest 5 , cyfra dziesiatek tej liczby jest 5 ,
cyfra setek tej liczby jest 1 . Ty masz przyporzadkowac tej liczbie cyfre jej dziesiatek czyli
f(155)=5 bo cyfra 5 jest liczba dziesiatek tej cyfry . Mam nadzieje ze juz to zrozumiales .
Teraz zabieramy sie za podpunkt d). Pisze tam dla jakich liczb n nie zachodzie rownosc
f(n+1)=f(n) . Czyli musimy znalesc takie liczby ze f(n+1)≠f(n) . WEzmy dla przykladu liczbe
n=17 . Cyfra dziesiatek tej liczby jest1 wiec f(17)=1 Teraz liczba n+1 =17+1 =18 . Cyfra
dziesiatek tej liczby jest liczba 1 wiec zapisazemy ze f(18)=1 czyli u nas teraz f(n+1) =f(n)
.
Wezmy teraz n=19 . Cyfra n+1 bedzie 20 . Teaz czy liczba dziesiatek cyfry 19 jest taka sama
jak cyfry 20 . Nie bo liczba dziesiatek n=19 to 1 , a cyfra dziesiatek liczby 20 to 2 . mozemy
zapisac ze f(20)≠f(19).
Teraz liczba n=23 to liczba n+1 =24 . Czy liczba dziesiatek liczb 23 i 24 jest taka sama .
Jest bo to jest liczba 2 .
Wezmy teraz liczbe n=29 to liczba n+1 =30 . czy liczba dziesiatek liczb 29 i 30 jest taka sama
. Nie bo dla 29 jest to 2 a dla 30 jest to 3 .
Teraz np liczba n= 12389 to liczba n+1 =12390 . czy liczba dziesiatek liczby n jest taka sama
jak liczba dziesiatek liczby n+1 . Nie bo liczba dziesiatek liczby n to8 a liczby n+1 to 9 .
Zauwazyles pewna prawidlowosc ze dla liczb n konczacych sie na 9 czyli 19, 29, 39, 49
,59, ......179, 189. ........1239,1777777779 , i kazdej dowolnej liczby naturalnej ktrorej
cyfra jednosci jest 9 liczba postaci n+1 zmienia jej cyfre dziesiatek . Zauwaz ze
dla n=9 tez liczba n+1 znienia jej cyfre dziesiatek , ale my mamy napisane ze liczby wieksze
od 9 wiec nastepna liczba ktora cyfra jednosci jest 9 to 19.
Czyli dla jakich n nie zachodzi rownosc f(n+1)=f(n) . Dla takich n dla ktrorych cyfra jesdnosci
jest 9 , czyli tak jak napisal CI kolega konrad dla tych ktrore koncza sie cyfra 9
25 wrz 09:11
adaś: dziękuje serdecznie !
27 wrz 17:52