Funkcje
Kamil: Wiedzac, że funkcja f(x) jest rosnąca na zbiorze R zbadaj monotoniczność funkcji g(x) = f(4x).
24 wrz 19:16
Maslanek: f(x) jest rosnące, więc x
1−x
2<0.
g(x)=f(4x)
g(x
1)−g(x
2)=f(4x
1)−f(4x
2).
Ogólnie to też jest rosnące.
24 wrz 19:18
Maslanek: Bo 4x1−4x2<0 ⇒ x1−x2<0 (założenie)
24 wrz 19:21
PW: Nie mylmy założenia z tezą, wywód musi być w miarę składny, trzeba pokzać, że g spełnia
definicję funkcji rosnącej.
Niech x1 i x2 będą dowolnymi liczbami takimi, że x1 < x2. Wynika stąd, że 4x1 <4x2, a
więc
g(x1) = f(4x1) < f(4x2) = g(x2).
Nierównośś wynika z założenia, że f jest rosnąca.
Pokazaliśmy, że z założenia x1 < x2 wynika g(x1) < g(x2), to znaczy g jest rosnąca.
24 wrz 23:45