Jak rozwiązać to równanie?
Maron: √x + y = 7
√y + x =11
24 wrz 21:07
ICSP: y = 4
x = 9
24 wrz 21:23
Maron: Niestety z tego co wiem to nie są dobre odpowiedzi

Też mi tak wyszło ....
Nie znam odpowiedzi ale wiem ze to jest złe.
Spotęgowanie 1 linijki daje :
x + y
2 = 49
a wiec jesli przyjąć te odpowiedzi podane wyżej wychodzi, że:
9 + 4
2 = 49 równanie jest sprzeczne.
Może ktoś wymyśli jak to rozwiązać...
24 wrz 22:10
Buuu:
Spotęgowanie 1. linijki daje:
(√x + y)2 = 49
x + 2y√x + y2 = 49
9 + 2*4*3 + 16 = 49
9 + 24 + 16 = 49
49 = 49
24 wrz 22:17
ICSP: √9 + 4 = 3 + 4 = 7
√4 + 9 = 3 + 9 = 11

nadal sądzisz że są to złe odpowiedzi ?
24 wrz 22:18
asdf: Tak, to jest złe bo zapomniałeś o dziedzinie, całe zadanie do dupy....
24 wrz 22:20
ICSP: −
−
podałem tylko odpowiedzi a nie rozwiązanie zadania
24 wrz 22:22
konrad: przecież 4 i 9 należą do dziedziny, wszytko jest ok
24 wrz 22:25
Maron: Gdyby to było takie proste to bym tego zadanie nie wrzucał tutaj ... Jeśli znajomy który zdawał
rozszerzenie z matmy nie potrafi tego ogarnąć to chyba nie jest to takie proste ... odpowiedzi
Twoje pasują ale nie sa dobre bo odpowiedz musi zawsze pasować nieważne co z równaniem byśmy
zrobili jak pisałem wyżej.
Wiem że się czepiam ale 3+9 nie daje 11.
24 wrz 22:30
asdf: To może idź jeszcze do twojego kumpla, żeby nauczył Ciebie podstawiania
24 wrz 22:32
ICSP: √4 = 3 ?!
24 wrz 22:33
konrad: ICSP się po prostu pomylił i napisał 3 zamiast 2, co nietrudno się domyśleć że powinno być 2
skoro jest √4
24 wrz 22:34
24 wrz 22:36
Maron: Zwracam honor wszystkim którzy tutaj się wypowiedzieli ...
Wprowadzenie w błąd przez pewna osobę + gorszy dzień ....
Jeśli ktoś ma taką możliwość proszę o dokładniejsze wytlumaczenie skad sie to wzieło ...
Sorki za akcje ....
24 wrz 22:44
asdf:
24 wrz 22:48
Maron: W sensie skąd się rozwiazanie wzieło a nie moje wypowiedzi
24 wrz 22:51
asdf: √x + y = 7
√y + x = 11
y = 7 − x1/2
√7 − x1/2 + x = 11
71/2 − x1/4 + x = 11
x − x1/4 = 11 − 71/2
t = x1/4
t4 − t − 11 + 71/2 = 0
jak tu znaleźć pierwiastek?
24 wrz 22:53
b.: asdf 22:53:
√7−x1/2 ≠ √7 − 4√x
24 wrz 22:55
ZKS:
Ja bym raczej tak zaczął.
x , y ≥ 0
{√x = 7 − y ⇒ x = (7 − y)2 zał. 0 ≤ y ≤ 7
{√y + x = 11
√y + (7 − y)2 = 11
y2 − 14y + √y + 38 = 0
√y = t ≥ 0
t4 − 14t2 + t + 38 = 0
24 wrz 22:57
asdf: @
b. racja
√7 − x1/2 + x = 11
podpowiedź można?
24 wrz 22:57
asdf: ZKS, ale co z tym fantem

?
24 wrz 22:58
ZKS:
Jeszcze założenie co do t.
√y = t (0 ≤ t ≤ √7)
24 wrz 22:58
ZKS:
Poszukaj pierwiastków w dzielnikach wyrazu wolnego podpowiedź szukaj tylko dla 1 i 2 patrz
założenia do t.
24 wrz 23:00
ZKS:
I co jest pierwiastkiem?
24 wrz 23:00
asdf: To nie mój poziom
24 wrz 23:04
b.:
√7−x1/2 = 11−x
musi być x≤11, dalej
7−
√x = 121 − 22x + x
2
−114+22x−x
2 =
√x
lewa strona musi być nieujemna, czyli x pomiędzy 11−
√7 a 11+
√7 (czerwony wykres), i dalej
(−114+22x−x
2)
2 = x
x
4−44x
3+712x
2−5017x+12996 = 0 (wg wolframa)
(x−9)(x
3−35x
2+397x−1444) = 0 (wg wolframa)
drugi czynnik narysowany na czarno
jak widać, w ten sposób to się tego raczej ręcznie nie rozwiąże, więc trzeba raczej odgadnąć
rozwiązanie (co zostało już zrobione), a potem pokazać, że innych rozwiązań nie ma
24 wrz 23:04
ZKS:
To sprawdzasz dla t = 1
14 − 14 * 12 + 1 + 38 = 1 − 14 + 1 + 38 ≠ 0 więc 1 nie jest pierwiastkiem równania
t4 − 14t2 + t + 38 = 0
zostało nam t = 2
24 − 14 * 22 + 2 + 38 = 16 − 56 + 40 = 0 czyli pierwiastkiem równania
t4 − 14t2 + t + 38 = 0 jest t = 2
√y = 2 ⇒ y = 4
x = (7 − 4)2 ⇒ x = 32 ⇒ x = 9
ostatecznie
x = 9 ∧ y = 4.
24 wrz 23:08
b.: sposób ZKS jest o niebo lepszy, ale jeszcze trzeba podzielić podany wielomian stopnia 4 przez
(t−2) i sprawdzić, że powstały wielomian stopnia 3 nie ma pierwiastków dla tych t, dla których
wyjściowy układ ma sens
24 wrz 23:10
ICSP: da się to rozwiązać ręcznie.
Trzeba tylko znać dobrze definicję pierwiastka arytmetycznego.
24 wrz 23:12
b.: zgadza się, da się, tylko nie w ten sposób w jaki ja pisałem

np. mamy
√7−x1/2 + x =11
podstawmy u=
√x
√7−u+u
2 = 11 (u ∊ [0,7])
policzmy pochodną:
| | −1 | | 4u √7−u − 1 | |
|
| + 2u = |
| > 0 dla u ∊ [1,6] |
| | 2√7−u | | 2√7−u | |
więc na przedziale [1,6] rozwiązanie jest maksymalnie jedno (odgadujemy je: u=3, co daje x=9,
y=4). A na przedziałach [0,1) oraz (6,7] od razu widać, że rozwiązań nie ma (lewa strona jest
za mała lub za duża).
24 wrz 23:22
ZKS:
t4 − 14t2 + t + 38 = (t − 2)(t3 + 2t2 − 10t − 19) oraz t ∊ [0 ; √7] (√7 ≈ 2.65)
Z twierdzenia Darboux pokazujemy że równanie t3 + 2t2 − 10t − 19 = 0 ma pierwiastki nie
należące do dziedziny.
f(−3) * f(−4) < 0 więc kolejny pierwiastek jest w przedziale (−4 ; −3)
f(−2) * f(−1) < 0 następny znajduje się w przedziale (−2 ; −1)
f(3) * f(4) < 0 ostatni pierwiastek należy do przedziału (3 ; 4)
Czyli jeden pierwiastek spełnia równanie i należy do naszej dziedziny.
24 wrz 23:39
Vax: Dodając stronami dostajemy x+√x = 18−(y+√y), ale f(x) = x+√x jest funkcją ściśle rosnącą
dla x>0, więc po lewej stronie mamy funkcję ściśle rosnącą, a po lewej ściśle malejącą, więc
mogą się przeciąć jedynie w 1 punkcie, pozostaje zgadnąć, że (x,y) = (9,4)
25 wrz 07:28
b.: ładne rozwiązanie

nawiasem mówiąc, jak to zadanie zobaczyłem gdy nie było jeszcze żadnych odpowiedzi, to sobie
pomyślałem, że lepiej nie będę go rozwiązywał, bo na pewno ktoś inny zrobi to lepiej − a
później coś mnie podkusiło... ech...
25 wrz 11:45