proszę o pomoc nie wychodzi mi
marta : Dane są wielomiany W(x)= − 8x+4 , P(x) = x
2+2x−1 oraz Q(x) = 5x
3− x +4
| | 1 | |
Wielomian |
| W(x)(P(x) − Q(x)) można zapisać w postaci;
|
| | 4 | |
A. 10x
4−7x
3+5x
2−13x−5 C. 10x
4−7x
3+5x
2+13x+5
B. 10x
4−7x
3−5x
2+13x−5 D. 10x
4+7x
3−5x
2+13x−5
24 wrz 19:22
marta : niech mi ktoś napisze krok po kroku żebym wiedziała gdzie popełniłam błąd prosze
24 wrz 19:24
24 wrz 19:28
marta : POMOCY
24 wrz 19:31
marta : czy nikt tego nie umie ?
24 wrz 20:19
marta : czy nie chce pomódz?
24 wrz 20:19
marta : podstawiłam to do wzoru i mi nie wychodzi możze nie w tym rzecz


?
24 wrz 20:21
asdf: −2x + 1[(x2 + 2x − 1)(5x3 − x + 4)], tak to liczysz? Wrzuć swoje obliczenia, nie chce mi się
liczyć
24 wrz 20:23
marta : zaraz obliczę
24 wrz 20:26
marta : asdf: znowu mi wychodza cuda
24 wrz 20:32
asdf: Dobrze przepisałaś przykład? Mnożąc wyrazy wolne w każdym nawiasie otrzymujesz:
1 * (−1) * 4 = −4, do tego jest to wielomian 6 stopnia...
24 wrz 20:34
marta : nie może być 5x5 4 stopnia jest najwęcej w tym zad.
24 wrz 20:34
asdf: według mnie żadna z tych odp nie pasuje, ale mogę się mylić bo jestem b. zmęczony
24 wrz 20:37
marta : asdf: czyli juz nic nie rozumię
24 wrz 20:39
marta : sprawdzę jeszcze raz czy dobrze napisałaz zadanie
24 wrz 20:39
asdf: Jak dzisiaj nikt już nie pomoże to jutro to spróbuję ogarnąc.
24 wrz 20:40
marta : napewno dobrze wpisałam na 100%
24 wrz 20:43
asdf: Nie zauwazylem minusa
(−2x + 1)(x2 + 2x − 1 − 5x3 + x − 4) = (−2x + 1)(−5x3 + x2 + 3x − 4) =
10x4 − 2x3 − 6x2 + 8x − 5x3 + x2 + 3x − 4 = 10x4 − 7x3 − 5x2 + 11x − 4
24 wrz 20:43
marta : asdf: to liczę na ciebie jutro
24 wrz 20:43
asdf: Ok, jak nie zapomnę to napisze
24 wrz 20:45
marta : no t:ak tylko że do treści zadania nie pasuje tez podobnie obliczałam i donikąd
zaszłam((((

:((
24 wrz 20:47
marta : a tą 1/4 policzyłeś
24 wrz 20:49
asdf: | 1 | | W(x) | |
| * W(x) = |
| = U{−8x + 4}{4 = −2x + 1 |
| 4 | | 4 | |
24 wrz 20:52
asdf: mam, wyszło mi
24 wrz 20:53
asdf: Poskracaj i wymnóż, nie zauważyłem jednej liczby
(−2x + 1)(x2 + 2x − 1 − 5x3 + x − 4)
24 wrz 20:54
24 wrz 21:02
asdf: oj tam oj tam

jeszcze dużo byków przed Tobą (przede mną jeszcze więcej)
24 wrz 21:04
asdf: skorzystaj z postu z 20:54
24 wrz 21:07
marta : ale jaja po wielkich cierpieniach wyszło D mam nadzieję ze Tobie tez bardzo dziękuję za pomoc
24 wrz 21:08
marta : to co my takiego robiliśmy stale że wychodziło inaczej /

24 wrz 21:10
24 wrz 21:11
asdf: Na początku nie zauważyłem minusa, później przeoczyłem jedynkę. sorki
24 wrz 21:12
marta : a ja obliczałam inaczej 1/4 W(x)
24 wrz 21:22
marta: przeglądając dzisiaj stronkę zauważyłam że zamiast wpisać B wpisałam D zmęczenie organizmu
)))


. Przy obliczaniu wczoraj tego zadania popełniłam błąd , ale dzięki pomocy asdf:
wyszłam z opresji jeszcze raz dziękuję
25 wrz 08:27