Prawdopodobienstwo :(
Lorak: Witam ponownie

Otoż nie rozumiem prawdopodobienstwa, jest to dla mnie czarna magia, skad sie
co bierze, nie ogarniam tego, mam pare zadan i jesli bedziesz taka Wasza wola prosilbym o
pomoc w rozwiazaniu mi tych zadan.
1) Spośród cyft 1,2,3,4,5,6 losujemy kolejno dwa razy po jednej cyfrze ze zwracaniem. Tworzymy
liczbe dwucyfrową w ten sposób ze pierwsza z wylosowanych cyfr jest cyfrą dziesiątek, a druga−
cyfrą jedności tej liczby. Oblicz prawdopodobieńswo uwtworzenia liczby wiekszej od 52.
2) Rzucamy dwa razy symetryczną sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo każdego z
nastepnych zdarzeń:
a) A− w kazdym rzucie wypadanie nieparzysta liczba oczek
b) B− suma oczek otrzymanych w obu rzutach jest liczbą większą od 9
c) suma oczek otrzymanych w obu rzutach jest iczba nieparzystą i większą od 9
3) Rzucamy dwa razy symetryczną sześcienną kostką do gry, ktorej jedna sciana ma jedno oczko,
dwie sciany maja po dwa oczka i trzy sciany maja po trzy oczka. Oblicz prawdopodobienstwo
zdarzenia, liczby oczek otrzymane w obu rzutach rożnią sie o 1.
24 wrz 20:41
kulka: 1)Najpierw wypisz omegę, później zrób kombinację 2 z 6 i to będzie moc omega.
Wypisz zbiór A czyli wszystkie te połączenia które dadzą liczbę większa niż 52 tj.
A={(5,3),(5,4),(5,5),(5,6),(6,1),(6,2),(6,3),(6,4),(6,5),(6,6)}
mocA=10
później wylicz prawdopodobieństwo A czyli P(A)= mocA/mocΩ
24 wrz 21:10
kulka: 2) wypisujemy Ω, liczymy jej moc, wynosi ona 36 bo podczas tych dwóch rzutów może nam wypaść
liczba oczek na 6 sposobów
a) mocA=3*3=9 ale co do tego nie ejstem pewna i pózniej liczymy prawdopodobieństwo czyli
mocA/mocΩ to będzie 9/36=1/4
24 wrz 21:15
kulka: b) no to tu będzie trzeba wypisać te wszystkie sumy że tak powiem czyli
A={(4,6),(5,5),(5,6),(6,6)} nie wiem tylko czy będzie (6,4)(6,5) ale o sobie sprawdzisz bo
pewnie masz odpowiedzi
c) analogicznie do poprzednich
24 wrz 21:18
PW: kulka, do 1) mam zastrzeżenia. Moc Ω to nie jest liczba kombinacji. Kombinacje są wtedy,
gdy wsadzamy łapę do koszyka i wyciągamy dwa elementy. Nie mówimy wtedy o kolejności i nie
mogą się te elementy powtarzać. Pokazujemy dwa wyciągnięte (dwuelementowy podzbiór zbioru
sześcioelementowego) i mówimy: oto dwuelementowa kombinacja. Tu, jak sama dalej mówisz,
tworzymy dwuelementowe wariacje z powtórzeniami. Najpierw wyciągamy jedną liczbę, potem drugą
z tego samego zbioru (losujemy ze zwracaniem). Takie dwuelementowe ciągi to po prostu
wszystkie funkcje
f: {1,2} → {1,2,3,4,5,6}.
Funkcje takie są nazywane wariacjami z powtórzeniami, jest ich w tym wypadku 6
2 ("liczność
zbioru wartości" do potęgi "liczność dziedziny"). Tak więc moc Ω w tym zadaniu to 6
2 = 36.
24 wrz 23:21