POMOCY
marta : marta : Dane są wielomiany W(x)= − 8x+4 , P(x) = x2+2x−1 oraz Q(x) = 5x3− x +4
Wielomian 1/4W(x)(P(x) − Q(x)) można zapisać w postaci;
4 A. 10x4−7x3+5x2−13x−5 C. 10x4−7x3+5x2+13x+5
B. 10x4−7x3−5x2+13x−5 D. 10x4+7x3−5x2+13x−5
POMOCY
24 wrz 19:59
anita: | | 1 | |
podstawiasz do |
| W(x)*(P(x)−Q(x)) i obliczasz |
| | 4 | |
| 1 | |
| (−8x+4)*[(x2+2x−1)−(5x3−x+4)] |
| 4 | |
po wyliczeniu wychodzi:
(−2x+1)*(−5x
3+x
2+3x−5)
teraz mnożysz każdy wyraz przez każdy i wychodzi:
10x
4−2x
3−6x
2+10x−5x
3+1x
2+3x−5
10x
4−7x
3−5x
2+13x+5 czyli odp C
i następnym razem zapisuj równania używając podanych form będzie łatwiej się odczytac
24 wrz 22:52