Wyznaczanie wartości parametru m - funkcja kwadratowa.
Kiełbanator: Mam problem, niedługo mam sprawdzian z matmy, zrobiłem te zadania, ale nie wiem czy do końca
dobrze, mógłby je ktoś wytłumaczyć krok po kroku, albo podać chociaż odpowiedzi ?
1. Znajdź tę wartość parametru m, dla której iloczyn pierwiastków równiania x2−2mx+m2−4m+1=0
jest najmniejszy.
2. Wyznacz te wartości parametru m, dla których równianie x2 − (m − 3)x + m −1 =0 ma dwa
rozwiązania x1 i x2 spełniające warunek x12x2+x1x22+x1x1=2
24 wrz 22:30
Buuu:
Ad. 1.
Po pierwsze primo równanie musi miec pierwiastki, czyli Δ>0
(−2m)
2 − 4*1(m
2 − 4m + 1) > 0
4m
2 − 4m
2 + 16m − 4 > 0
16m − 4 > 0
m > 0,25
Po drugie primo trzeba wyznaczyć, pierwiastki
| | 4m − 2√4m − 1 | |
x1 = |
| = 2m − √4m −1 |
| | 2 | |
| | 4m + 2√4m − 1 | |
x2 = |
| = 2m + √4m −1 |
| | 2 | |
√4m−1 dla m>0,25 jest >0,
Po pierwsze secundo należy wyznaczyć iloczyn pierwiastków.
x
1 * x
2 = (2m −
√4m −1)(2m +
√4m −1) = 2m
2 − 4m − 1
A po drugie secundo znaleźć m, dla którego jest najmniejszy:
m = 1
24 wrz 22:53
Kiełbanator: dlaczego 4m, skoro powinno być −b ? to chyba 2m.
25 wrz 16:15
ICSP: Buuu przepraszam ze się wtrącam do twojego rozwiązania, ale czy przypadkiem nie łatwiej by
było skorzystać ze wzorów Viete'a ?
25 wrz 16:19