funkcja
adaś:
Funkcja g każdej liczbie całkowitej dodatniej k mniejszej od 100 przyporządkowuje mniejszą z
liczb k,
100−2k.
a)Oblicz g(40)
b)Znajdź te argumenty ,dla których funkcja g przyjmuje wartość 18
c) Podaj najmniejszą i największą wartość funkcji g.
d)Dla ilu liczb n zachodzi równość g(n)=n?
Kompletnie nie wiem jak zacząć ,proszę o wsparcie od Was
24 wrz 21:20
Buuu:
| | ⎧ | k ⇔ k < 100 − 2k | |
| Rozumiem, że g(k) = | ⎩ | 100 − 2k ⇔ k > 100 −2k |
|
a)
k = 40
100 − 2k = 100 − 80 = 20
g(40) = 20
b)
c)
g(k)
min = g(99)
g(99) = 100 − 198 = −98
d)
Zamieńmy to na: dla jakich k funkcja g(k)=k
g(k) < g(100−2k) ⇔ k < 100 − 2k
k < 100 − 2k
3k <100
k < 33,(3) ∧ k∊C
+
k ∊ <1,33>
n = 33
24 wrz 21:32
adaś:
Dziękuje baardzoo!
c) wartość najmniejsza to 99 a największa to − 98 ?
24 wrz 21:45
Buuu:
najmniejsza to 98, a największa to 33(podpunkt d, bo dla k =34 g(34) = 100 − 68 = 32)
24 wrz 21:48
adaś: kurcze nie rozumiem dlaczego 98 najmniejsza a 33 największa , można jakoś głębię mi to
wytłumaczyć ?
24 wrz 22:51
adaś: może ktoś mi to wytłumaczyć dlaczego −98 najmniejsza a 33 największa,bo nadal nie rozumiem
27 wrz 17:15
adaś: proszę o reakcję
27 wrz 18:43
adaś:
dlaczego −98 jest najmniejsza a 33 największa ? Ktoś może wytłumaczyć, bo nadal nie rozumiem
?
28 wrz 19:34
konrad: ja szczerze w ogóle nie rozumiem polecenia
"przyporządkowuje mniejszą z liczb k, 100−2k."
jak mniejsza? i czym ma być to 100−2k?
28 wrz 19:39
adaś: ktoś byłby w stanie wytłumaczyć podpunkt c i d, bardzo proszę
29 wrz 15:30
Basia:
@konrad
g(k) = min(k; 100−2k) k∊C
+
wartość najmniejsza nie istnieje
wartość największa:
ta funkcja rośnie tak długo jak długo 100−2k nie stanie się mniejsze od k
| | 100 | |
pytamy kiedy k≤100−2k ⇔ k≤ |
| = 33,(3) |
| | 3 | |
wartość największą funkcja osiągnie dla k=33
f(33) = min(33,34)=33
29 wrz 15:45
Basia:
g(n) = n
min(n; 100−2n) = n
100−2n=n ⇔ n=33,(3)∉C+
czyli g(n)=n ⇔ min(n;100−2n) = n ⇔ n≤33 czyli
dla n∊{1;2;3;....33} czyli dla trzydziestu trzech argumentów
29 wrz 15:48
AC:
Wartość najmniejsza istnieje dla k=99
i wynosi g(k) = −98
29 wrz 15:56
Basia:
g(1000) = min(1000;−1999) = −1999
g(1 000 000) = min(1000000; − 1999900) = −1999900
itd.
dla k→+∞ 100−2k → −∞ i wartość najmniejsza nie istnieje
29 wrz 16:04
Basia:
sorry; nie doczytałam, że k<100
w takim razie oczywiście istnieje
29 wrz 16:05
adaś: a dlaczego " pytamy kiedy k≤100" dlaczego mniejsze bądź równe? A nie większe?
29 wrz 16:06
Basia: czytaj porządnie;
pytamy kiedy k≤100−2k, bo tak długo jak długo ten warunek jest spełniony
g(k) = min(k; 100−2k) = k, a g(k) = k jest funkcją rosnącą
29 wrz 16:11
adaś:
a dlaczego akurat 33(3) ?
np. dla k=20
100−2*20
(20,60) , 60 jest większe niż 33(3)
29 wrz 16:16
Basia:
g(20) = min(20;60) = 20 a nie 60
29 wrz 16:24
adaś: nie rozumiem ,no przecież 20 to x a 60 to y , pytają jaką wartość największą przyjmuje więc
y=60 na przykład ,dlaczego 33(3) ?
29 wrz 16:30
Basia:
k=20 100−2k=100−40=60
która liczba jest mniejsza ?
przecież g(k) = mniejszej z liczb k i 100−2k
29 wrz 16:37
adaś:
pomieszało mi się , mógłby ktoś od początku wytłumaczyć co się robi w podpunkcie c),bardzo
proszę
29 wrz 16:55
adaś: Krzychu , może Ty spróbujesz mi wytłumaczyć jak możesz

?
29 wrz 18:56
Basia:
g(k) = k ⇔ k≤100−2k
g(x) = 100−2k ⇔ 100−2k≤k
bo wartością jest mniejsza z liczb k; 100−2k
funkcja g(k)=k jest rosnąca, a g(k) = 100−2k malejąca
czyli największą wartością będzie ostatnie k, dla którego g(k) = k
a to jest 33, co wynika z rozwiązania nierówności
29 wrz 19:04
adaś:
2*33=66 ,100−66=34
33≠34 g(k)≠k
29 wrz 19:09
adaś: może ktoś mi wytłuaczyć podpunkt c) bo nadal nie wiem , bardzo proszę
30 wrz 17:46
Filipcio: Funkcja g przyporządkowuje liczbie k liczbę 100 − 2k. Ale teraz uwaga. Mniejszą z liczb k − to
znaczy ze wartości funkcji muszą być zawsze MNIEJSZE od argumentów. Do argumentu 33 wartości
funkcji po postawieniu do wzoru są zawsze większe − dla argumentu 33 przyjmuje wartość 34.
Dlatego do argumentu funkcja przyporzadkowuje taką samą liczbę jak argument : dla 1 − 1 dla 2
− 2 dla 3 − 3 itd. Od argumentu 34 wartości są mniejsze od argumentu dlatego funkcja
przyporzadkowuje wartości według wzoru. Ale wydaje mi się ze jest błąd w treści bo powinno być
przyporzadkowuje mniejsza bądź równą z liczb k, 100 − 2k
7 lut 14:53