zalozenia
aiszka: podaj założenia:
| | sin(x+y)sin(x−y) | |
tg2x − tg2y = |
| |
| | cos2xcos2y | |
jeszcze chociaz to poprosze o rozwiaznaie.. moze zalapie ja kto dziala... bo to moje pierwsze
rownania trygonometryczne do rozwiazania i podania zalozen/....
24 wrz 22:24
aiszka: nikt nie wie?
24 wrz 22:44
krystek: | | π | |
cos2x≠0 i cos2y≠0 i x≠ |
| +kπ i y tak samo, poniewaz tg nie istnieje dla tych argumentów |
| | 2 | |
24 wrz 22:49
aiszka: a skad się wziął cos2x?
to co jest w mianowniku moge zapisac tylko tak:
cos2xcos2y = ( 1 − sinx)(1−sin2y)
skad wiec zalozenie dla cos2x i cos 2y
wzor na cos2x = 1 − 2sin2x
24 wrz 23:00
krystek: Ponieważ mianownik musi być różny od zera
24 wrz 23:04
aiszka: ja wiem ze musi byc rozny, ale nie widze przeksztalcenia ktore pokazuje mi ze dochodze do cos2x
ktory jest rozny od zera. skad ten cos2x sie wzial? jakie przeksztalcenie mam wykonac w
mianowniku
24 wrz 23:05
krystek: Czy Ty masz wykazać tożsamość i podać zał , czy tylko założenia?
24 wrz 23:10
aiszka: i to i to
24 wrz 23:11
krystek: To pisz polecenie czytelnie!
24 wrz 23:13
aiszka: ale wykazac tozsamosc wykazalam i jakos nigzdie nie pojawilo sie cos2x
wiec skad to zalozenie? z jakiego przeksztalcenia
24 wrz 23:17
ICSP: krystku mi się zdaje że te cos w mianowniku nie są podwojonymi cosinusami kata tylko
cosinusami podniesionymi do potęgi 2
24 wrz 23:26
aiszka: dokladnie tak ICSP
to co ja tam powinnam zalozyc?:( tzn jak to rozwiazac, ze mianownik rozny od 0
24 wrz 23:30
krystek: I masz rację @ICSP Co autor miał na myśli, pisząc zadanie
24 wrz 23:30
krystek: to zapisuj poprawniwe:cos2x
24 wrz 23:31
ICSP: krystku to jest błąd forum a nie autora. Niestety tak są wyświetlane potęgi w mianowniku :
24 wrz 23:31
Nienor: Masz założyć, że cosx i cosy różne od zera, bo inaczej nie istnieje tangens, i że mianownik
różny od zera. Tyle.
24 wrz 23:32
krystek: ok
24 wrz 23:33
ICSP: założenia :
cosx ≠ 0 oraz cosy ≠ 0 wystarczą.
Nie trzeba dokładać założeń z tg ponieważ one się pokrywają z tymi.
24 wrz 23:35