Zadania z fukncji kwadratowej.
Bogdan: Witam mam problem z dwoma zadaniami następującej treści : 1. W turnieju szachowym, w którym
każdy szachista rozegrał jedną partię z każdym pozostałym zawodników rozegrano 66 partii. Ilu
zawodników brało udział w turnieju ?
2. Sklep zakupił za 8160 zł pewną ilość cukru. Gdy cukier potaniał o 4 gr na kilogramie, to za
tę samą kwotę zakupiono o 80 kg cukru więcej. Ile kg i po jakiej cenie za kg kupiono cukier za
pierwszym razem ?
24 wrz 22:26
konrad: | | n(n+1) | |
1. rozwiązać 66= |
| |
| | 2 | |
2.
x − cena za kilogram
y − ile kupiono
xy=8160
(x−0,04)(y+80)=8160
rozwiązać układ równań
24 wrz 22:32
Eta:
1/
n −−− ilość zawodników , n€N+
n(n−1)=132
rozwiąż to równanie, dla n€N
2/ c −−− cena 1kg cukru w zł , c>0
n −− ilość kupionych kg cukru po cenie c zł
rozwiąż układ:
n*c= 8160
i
(n−80)*(c−0,04)= 8160
powodzenia
24 wrz 22:37
Eta:
Chochlik

(n
+80)(c−0,04)= 8160
24 wrz 22:38
Eta:
@
konrad też ma chochlika w 1/ zadaniu
24 wrz 22:39
konrad: hehe, racja
24 wrz 22:43
ale urwał: Masz chłopie 1 zadanie
| | (n−2)! * (n−1)* n | |
|
| = 66 |
| | 2*(n−2)! | |
n(n−1)=132
n
2−n−132 = 0
Δ= 1 + 528 = 529
√Δ= 23
n
1 =
242=12
Było 12 zawodników
24 wrz 22:55
ale urwał: a teraz ruszaj w świat
24 wrz 22:56
Eta:
n(n−1)= 132 = 12*11 ⇒ n=12
24 wrz 22:57
ale urwał: Eta,a co ja nie ładnie zrobiłem czy co?
24 wrz 22:59
Eta:
Ja bez "deltuszki"
24 wrz 23:00
ale urwał: może i bez delty ale tak chłop mało co zrozumi trzeba mu rozpisać
24 wrz 23:03
ale urwał: 2 zadanie
4000kg po cenie 2,04 zł − chyba ok
24 wrz 23:12
b.: konrad nie ma chochlika, po prostu oznaczył przez n liczbę szachistów minus jeden

−− przecież nie napisał, co to jest n, tylko napisał równanie do rozwiązania

może to jest metoda na ludzi którzy piszą post i nie odpowiadają, pisać im wskazówkę taką jak
napisał Konrad, i jak się nie więcej nie odezwą, to nie pisać im, czym jest n
24 wrz 23:28
Eta:
24 wrz 23:47
Bogdan: No równanie to już rozwiążę, problem żeby je stworzyć

, ale wynik też mile widziany dla
sprawdzenia. Dzięki wielkie
25 wrz 11:02