Pochodne-zadania z trescia
pigletek: Suma trzech liczb wynosi 150. Jaka jest najwieksza wartosc ich iloczynu?
no to a+b+c=150
Wyznaczajac a,b lub c nic za bardzo nie wychodzi, aby wyszedl punkt stacjonarny, w ktorym moze
byc ekstremum. Jak to ugryzc?
24 wrz 17:29
pigletek: Policzylem pochodne wszystkie, wyszly mi dwa punkty stacjonarne: a=75 b=0 oraz a=0 b=75.
Robiac wyznaczniki poprzez podstawianie obu punktow, wyniki tych wyznacznikow wychodza dla obu
przypadkow 0, czyli przypadek nierozstrzygalny. Czyli po prostu max wartosc iloczynu tych 3
licz wynosi 0? abc=0*75*75?
24 wrz 18:03
Nienor: Ja trochę inaczej to robiłam, ale też wyszło mi 0.
24 wrz 18:06
pigletek: W jaki sposob? Ja to robilem akurat poprzez pochodne dwoch zmiennych.
24 wrz 18:10
Nienor: a=150−b−c
f=abc
f=bc(150−b−c)
f=b(cb−c
2+150c)
| | c−150 | |
Wychodzi funkcja kwadratowa o ekstremum w b= |
| |
| | 2 | |
Wkładam ten punkt za b do funkcji i mam
| | c−150 | | c−150 | |
f= |
| (150− |
| −c) |
| | 2 | | 2 | |
| | −3 | |
f= |
| c3+225c2−16875c → i ta funkcja ma max w 0. |
| | 4 | |
24 wrz 18:16
Nienor: Ale w zasadzie to taka moja fantazja na temat. Jako takie pochodne to sobie przerabiałam sama w
czasie wolnym, więc wiesz...
24 wrz 18:17
pigletek: Ok, dzieki
24 wrz 18:20
konrad: to jest raczej źle, bo przecież np.150=50+50+50, a 3*50>0
24 wrz 18:23
24 wrz 18:26
pigletek: No nie wiem, wg pochodnych tak wychodzi i chyba nie zawsze musi byc logika w tej matematyce ; D
24 wrz 18:54
pigletek: Dzieki Konrad, jeszcze raz pomyslalem i wyszlo 50
3 max iloczyn. Juz mialem zostawic to zadanie

Rozbilem pochodne do nawiasow i wyszlo...
24 wrz 19:06
PW: Dla nieujemnych a, b, c prawdziwa jest nierówność między średnią arytmetyczną a geometryczną:
przy czym równość ma miejsce wtedy i tylko wtedy, gdy a=b=c.
U nas a+b+c = 150, a więc
50
3 ≥ abc, przy czym maksimum abc = 50
3 i jest ono osiągnięte w jednym punkcie: (a,b,c) =
(50,50,50).
Tak to rozwiąże licealista pamiętający związek między średnimi. A wy tak te pochodne, bo akurat
w tym siedzicie?
24 wrz 23:57
Jack:
Dla dowolnych a,b,c:
a=−100000...
b=|a|
c=150
P=abc ≈ ∞

Jesli a,b,c≥0, to
P=ab(150−a−b)
| ⎧ | P'a=150b−2ab−b2=0 | |
| ⎩ | P'b=150a−2ab−a2=0 | ⇒ a=b=50 ⋁ a=−b (a=b=0)
|
Dla a=b=50:
P'
aa=−2b
P'
bb=−2a
P'
ab=150−2a−2b
Wyznacznik macierzy Hessego dla (50,50):
W
(50,50)=4*50*50−(150−2*50−2*50)>0 oraz P'
aa(50,50)=−100<0
Stąd funkcja osiąga maximum lokalne.
25 wrz 00:30
pigletek: Tak, dokladnie mi tak samo wyszlo Jack.
25 wrz 10:44