funkcja
adaś:
Funkcja g każdej liczbie x∊<−5;6> przyporządkowuje najmniejszą liczbę całkowitą n taką, że 3n
jest większa od x.
podaj miejsca zerowe funkcji g .Odpowiedź to <−3;0)
Nie wiem dlaczego ja tego nie mogę zrozumieć ,jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że
skoro mają to być miejsca zerowe to n=0 i 3n>x czyli 3*0=0 ,0>x i teraz szukam jakie liczby x
są mniejsze od zera ? To by były ujemne <−5;0) , ale przedział się nie zgadza
24 wrz 20:49
Krzysiek : Czyli masz w odpowiedzi ze to jst przedzial <−3 0) czyli do tego przedzialu nalezy −3 ale
zero nie i to co pomiedzy mini. . Co to sa miejsca zerowe .sa to punkty gdzie wartosc funkcji
=0 czyli y=0 (w naszym przypadku n=0 )
Wezmy np liczbe x=−4 czy dla tej liczby najmniejsza liczba calkowita n bedzie zero tak zeby
3*n bylo wieksze od −4 .Moglo by sie wydawac ze tak bo 3*0>−4. Ale tu najmniejsza liczba
calkowita n taka ze 3*n>−4 bedzie liczba n=−1 bo −1<0 tak Mamy wtedy 3*9−1)=−3>−4 . Wezmy
x=−3,1 jaka tu bedzie najmniejsza liczba calkowita n taka ze 3*n >−3,1 Tak samo bedzie n=−1 .
A
A teraz dla x=−3 jak musi byc najmniejsza liczba calkowita n zeby 3*n>−3 . Tak Adas n=0 bo
3*0=0>−3 czyli mamy juz pierwsze miejce zerowe x=−3 n=y=0 . Teraz bierz sobie inne liczby
wieksze od −3 np x= −2,6 ,x= −2,45 ,x= −2 22,x= −1 98,x= −1 67,x= −0,45 x= −0 12 x=− 0,009
jak bedzie najmniejsza liczba calkowita n zeby 3*n bylo wieksze od tych x −ow . No bedzie to
n=0 Tak . A co z samym zerem . Pomysl
Tu n nie moze byc rowne zero bo jezeli by n=0 to mamy napisane ze 3*n >x . MY mamy x=0 to 3*n=0
i mamy 0=0 a nie jest 0>0 . czyli 0 nie nalezy do tego przedzialu i dlaatego jest on
otwarty. Czyli wyszedl mam przedzial <−3 ,0) Na wykresie zaznaczylbys ten punkt (0,0) kropka
niezamalowana. . Teraz sie zastanow jakie bedzie n dla x>0 . Zastanow sie czy n moze rownac
sie jeden . Dla jakich liczb z tego przedzialu <−5 6> n=2
25 wrz 00:51