?
Patryk: da się znalesc równie prostej pzrechodzacej przez ounkt p(−1,2) i stycznej do okręgu o równiu
x2+y2=1
24 wrz 19:33
Aga1.:
24 wrz 19:41
Patryk: o dzięki, już znalazłem algebraiczne
24 wrz 19:44
Mila:

Dwa rozwiązania x=−1 a drugą trzeba obliczyć.
y=ax+b
A=(−1,2)
2=−a+b
b=2+a
y=ax+a+2
y podstawić do równania okręgu, równanie ma mieć jedno rozwiązanie.(Δ=0)
II sposób
odległość prostej k: od punktu (0,0) jest równa 1.
Policz, po kolacji pomogę w razie potrzeby.
24 wrz 19:46
Patryk: własnie tak zrobiłem Mila
24 wrz 19:59
Mila:
24 wrz 22:48