Wykres funkcji homograficznej.
Konewka: Sporządzić wykres funkcji: f(x)=
−4x−4+1
Nie było mnie na lekcji, na której omawiany był ten temat i nie wiem, jak zabrać się za to
zadanie... Proszę o pomoc
24 wrz 23:22
Konewka: BAARDZO PROSZĘ O POMOC....
24 wrz 23:35
krystek: | | 4 | |
Kreślisz funkcję y= |
| i przesuwasz o wektor [4,1] |
| | x | |
24 wrz 23:42
Ajtek:
| | −4 | |
Zrób tabelkę funkcji |
| , następnie przesuń ją o wektor [4;1] (cztery w prawo i jeden w |
| | x | |
górę)
24 wrz 23:43
Mila:

1) rysujesz wykres funkcji
| | −4 | |
y= |
| [ sporządź tabelkę] zielony wykres |
| | x | |
2) przesuwasz otrzymany wykres o wektor [4,1] ( 4 jednostki w prawo i jedna do góry) czerwony
wykres
x≠0
24 wrz 23:46
Nienor:

czerwone:
zielone:
| −4 | |
| przesunięte o wektor(to niebieskie) v=[4,1] (to różowe to składowe wektora v) |
| x | |
24 wrz 23:48
Konewka: dziękuję Wam, już wszystko jasne!
24 wrz 23:48
Mila:
25 wrz 00:08
Ajtek:
Mila, te Twoje kratki jakieś prostokątne są, zresztą nie tylko Twoje
25 wrz 00:09
Ajtek:
Jak chcesz to ja Ciebie nauczę "jak się rysuję zeszyt w kratkę"
25 wrz 00:10
Mila: Z miłą chęcią. Jutro. Dobranoc.
25 wrz 00:15
Ajtek:
Dobrej nocki

.
25 wrz 00:16
Konewka: Jest jeszcze takie zadanie, w którym narysowane sa wykresy i na ich podstawie mam zapisać
funkcję wzorem f(x)=ax−p+q. Moglibyście podać sposób rozwiązania czy muszę dać konkretny
przykład z zadania?
25 wrz 00:18
Mila: p określasz na podstawie asymptoty pionowej.
q określasz na podstawie asymptoty poziomej.
25 wrz 15:09