Rozwiąż równanie
jojo: (x2 − 9)3 = (2x2 −10)3
24 wrz 18:48
Aga1.: (x2−9)3=(2x2−10)3⇔x2−9=2x2−10
dokończ
24 wrz 18:49
jojo: powiedz mi dlaczego pominięto podniesienie do sześcianu
24 wrz 21:08
krystek: a3=b3⇔a=b
24 wrz 21:13
ICSP: oczywiście można to łatwo udowodnić
24 wrz 21:14
jojo: i teraz mam normalnie liczyć dalej bez tych sześcianów
24 wrz 21:24
ICSP:
24 wrz 21:24
jojo: czy x
2 −9 mam skorzystać ze wzoru skróconego mnożenia

bo tak zrobiłam i wynik nie bardzo
zgadza mi sie z odp
24 wrz 21:58
krystek: x2−9=2x2−10
−x2+1=0 x=1 lub x=−1
24 wrz 22:01
jojo: mógłby ktoś mi pomóc zrobić taki przykład: (5−x)3 = −8
24 wrz 22:14
jojo: wielkie dzięki za poprzednią podpowiedź
24 wrz 22:14
asdf: −8 = −2
3
24 wrz 22:14
krystek: (5−x)3=(−2)3
24 wrz 22:15
jojo: i teraz też mam dalej opuścić nawias tak jak we wcześniejszym przykładzie
24 wrz 22:31
krystek: tak
24 wrz 22:32
jojo: ok i jeszcze mam jedno mam działanie: x(3−2x)=(3−2x)2
24 wrz 22:35
krystek: Wymnóż , podnieś do kwadratu , uporządkuj i masz r−nie kwadratowe
24 wrz 22:36
jojo: czy mam (3−2x)
2 rozwiązać ze wzoru skróconego mnożenia czy zostawić
24 wrz 22:39
krystek: Masz napisane, podnieś do kwadratu
24 wrz 22:41
ICSP: krystek nie widzę specjalnego sensu w wymnażaniu i podnoszeniu do kwadratu

To troszkę na około
24 wrz 22:42
krystek: ?
24 wrz 22:43
jojo: ok to zostawiam i co dalej
24 wrz 22:46
krystek: x=3−2x nie zauważyłam tych samych czynników po L i P
24 wrz 22:52
jojo: dzięki wielkie wszystkim za pomoc
24 wrz 23:00
ICSP: skoro to jest równanie to należy zrobić tak :
x(3−2x) = (3−2x)
2
x(3−2x) − (3−2x)
2 = 0
(3−2x)(x − 3 + 2x) = 0
(3−2x)(3x−3) = 0
3−2x = 0 v 3x − 3 = 0
24 wrz 23:49
Ajtek:
No tak

.
ICSP metodą wielomianową poleciał

.
24 wrz 23:53
ICSP: a czemu nie

Dobry wieczór
Ajtku
24 wrz 23:55
Ajtek:
Cześć
ICSP.
Każda metoda prowadząca do celu jest dobra. Dzięki temu, że tutaj zerknąłem zobaczyłem kolejny
prosty sposób na rozwiązanie problemu.
A że lubisz wielomiany to już wszyscy wiedzą
24 wrz 23:57
ICSP: każda jest dobra, ale im dłuższa tym gorsza

Moja :
1
o przerzuć wszystko na jedna stronę
2
o wyciągnąć wspólny czynnik przed nawias
3
o przyrównać nawiasy do 0
Krystka :
1
o wymnożyć
2
o Uporządkować
3
o Przerzucić wszystko na jedna stronę
4
o Policzyć deltę i pierwiastki.
Mniej więcej czasowo moje 3 punkty zawierają się w samym 4 punkcie u krystka. Nie wspomnę już o
trzech pozostałych.
25 wrz 00:01
Ajtek:
Zgodzę się z Tobą, ale nie do końca.
Żeby stosować Twoją metodę, należy znać trzy wcześniejsze punkty
krystek. Były one
przerabiane wcześniej, zatem nie są gryzące.
Sam dobrze wiesz jak to jest z wielomianami dla przeciętnego licealisty na podstawie. Czasami
abstrakcja typu:
a*b+a*c=0
a(b+c)=0 ⇔ a=0 lub b+c=0
... a skąd to się wzięło

25 wrz 00:07
ICSP: Nie bardzo rozumiem zdanie :
"Żeby stosować Twoją metodę, należy znać trzy wcześniejsze punkty krystek."
Według mnie moja metoda i metoda Krystka nie mają ze sobą wiele wspólnego.
Co do reszty wypowiedzi to niestety prawda. Jednak taki przeciętny licealista nie ucieknie
przed jakże okrutnym "wyciąganiem wspólnego czynnika przed nawias". Nawet jeżeli nie w
pierwszej klasie to na pewno na początku drugiej będzie musiał się z nim zmierzyć. Uwierz mi,
im wcześniej tym lepiej
25 wrz 00:18
Ajtek:
Aby bawić się w wyciąganie wspólnego czynnika przed nawias należy umieć:
mnożyć, porządkować i przyrównać do zera.
To wszystko masz w szkole przed wielomianami. Nie umiesz powyższego, nie wyciągniesz wspólnego
czynnika przed nawias, ponieważ pojawi się pytanie z wcześniejszego postu.
A jeszcze należy wrócić do kompletnych podstaw z pytaniem:
Kiedy e*f=0?
25 wrz 00:26
Ajtek:
Odnośnie ciągu dalszego wypowiedzi.
Nauczyłem pewną "pannę" wyciągać przed nawias, ma właśnie wielomiany.
Radzi sobie całkiem miło, nawet bardzo miło. Dzisiaj byłem u Niej i ma dzielenie wielomianów.
Dzielnie dzieli, trochę się myli w znakach, lecz to wypracuje

.
Opowiedziałem jej pewną historię. Dokładniej wymianę zdań z innego wątku sprzed dni kilkunastu
z
Piotem odnośnie wielomianów na forum i Twojej osoby:
"Jest takie forum ...bla,bla,bla.... Jak pojawia się wielomian to patrzę czy jest
ICSP.
Jak jest to nie wchodzę, ponieważ On już jest i ten problem rozwiązał. Jak Jego nie ma to i
tak nie wchodzę bo On będzie szybszy

".
I jest w tym dużo prawdy

.
25 wrz 00:34
ICSP: Pamiętam tą wymianę xD
25 wrz 00:42
Ajtek:
I się nerwiłes

.
25 wrz 00:43
ICSP: ja ?
25 wrz 00:50
Ajtek:
No było coś typu "ale smieszne

"
25 wrz 00:54
ICSP: zwykła odpowiedź
25 wrz 00:55
Ajtek:
Ale jaka pocieszna i "wieloznaczna"

.
Znikam spać, do jutra, tzn do rana

.
25 wrz 01:08
ICSP: Dobranoc
25 wrz 01:10
Piotr:
Piotrem

ale taka jest prawda ! przed chwila wszedlem na forum i patrze : wielomiany i automatycznie: na
bank
ICSP pomogl, rozwiazal !
25 wrz 01:12