Pochodne-zadania z trescia
pigletek: Wyznacz maksymalna objetosc prostopadłosciennego pudełka, którego całkowita powierzchnia
jest równa A. jaki kształt ma ten prostopadłoscian?
wyznaczajac a,b czy c i liczac pochodne w celu wyznaczenia puktow, gdzie moga byc ekstrema
wychodza straaszne rownania, z ktorych dla mnie nic nie wynika. Ktos moglby rzucic na to
okiem?
Jeszcze pytanie, o co moze chodzic z tym ksztaltem? Czy to szescian, czy pudelko bez jednej
sciany, ze wszystkimi scianami?
24 wrz 19:37
pigletek: .
24 wrz 19:58
pigletek: nikt nie pomoze?
24 wrz 21:04
pigletek: podbijam
25 wrz 10:46
pigletek: .
25 wrz 13:51
pigor: zacznij może tak : niech
x,y,z − wymiary prostopadłościanu, to jego
objętość
V=xyz i
Vmax= ? − szukana maksymalna objętość
otóż wiadomo, że 2(xy+xz+yz)=A − jego pole powierzchni , stąd
| | A−2xy | |
2xy+2z(x+y)=A ⇒ 2z(x+y)=A−2xy ⇒ z= |
| , a wtedy |
| | 2(x+y) | |
| | A−2xy | | xy(A−2xy) | |
V= xyz = xy* |
| ⇒ V(x,y)= |
| twoja wyjściowa funkcja |
| | 2(x+y) | | 2(x+y) | |
dwóch zmiennych x,y i A=const. do zbadania jej ekstremum , no to do dzieła
pochodne cząstkowe, warunek konieczny itd. . ...
25 wrz 14:37
pigletek: dokladnie tak robie, w koncu wychodzi rownanie do wyliczenia punktu, gdzie moze byc ekstremum
wygladajace tak
0.5Ay2−2xy3−x2y2(x+y)2 =0
0.5Ax2−2x3y−x2y2(x+y)2 =0
w mianowniku (x+y)2
i na tym staje, bo dalej ciezko cos wyskrobac
25 wrz 14:49
pigletek: hmm
25 wrz 15:15
pigletek: nikt?
25 wrz 17:48
pigletek: .
25 wrz 18:55
pigletek: Prosze bardzo ;<
25 wrz 19:53
Basia:
jeżeli dobrze policzyłeś to masz
0,5Ay
2 −2xy
3 − x
2y
2 = 0,5Ax
2 −2x
3y −x
2y
2
0,5A(y
2−x
2) = 2xy(y
2−x
2)
czyli może być:
y = x (bo y= −x odpada; długość nie może być ujemna)
lub
0,5A = 2xy
dla y=x masz
0,5Ax
2 − 2x
4 − x
4 = 0
0,5Ax
2 − 3x
4 = 0
x
2(0,5A−3x
2) = 0
x=0 odpada
0,5A = 3x
2
x =
√0,5A/3
liczysz y i z
| | A | |
dla y = |
| trzeba policzyć analogicznie |
| | 4x | |
potem niestety musisz liczyć pochodne drugiego rzędu
25 wrz 20:04
pigletek: No fatalne zadania, juz z drugim rzedem to w ogole kosmos
25 wrz 20:35
pigletek: Prosze kogos o przeliczenie tego

bardzo pilne
26 wrz 10:31