wyrażenia
asia: jak się za to zabrać?
(x+y)2−a2
24 wrz 22:29
krystek: [(x+y)+a][(x+y)−a]
24 wrz 22:31
asia: a dlaczego tak?
24 wrz 22:33
krystek: wzór:Δ2−Ω2=(Δ+Ω)(Δ−Ω) czyli a2+b2=(a+b)(a−b)
24 wrz 22:35
asia: ale przecież (x+y)2=x2+2xy+y2
24 wrz 22:38
krystek: A jakie masz polecenie?
24 wrz 22:42
asia: rozłóż wyrażenie na czynniki...
24 wrz 22:45
krystek: No i mas 0 22;31
24 wrz 22:54
asia: no i co z tym?ratunku!
i następne:4−(a−1)2
4−(a2−2a+1)=4−a2+2a−1=3−a2−2a=?
24 wrz 22:55
asia: nic nie kumam...
24 wrz 22:56
krystek: ..=22−(a−1)2=[2+(a−10][2−(a+1)]
24 wrz 22:57
asia: ale jak do tego dojść? ...tak na chłopski rozum,
24 wrz 22:59
asia: to pierwsze w odpowiedziach:(x+y+a)(x+y−a)
drugie:(3−a)(1+a)
24 wrz 23:01
krystek: masz różnice kwadratów dwóch wyrażeń tak jak
4−x2=(2+x)(2−x)
24 wrz 23:01
krystek: no i masz tylko zamiast 10 ma być 1 zamiast nawiasu wyskoczyło zero
24 wrz 23:02
Nienor: W pierwszym
Z: b=x+y
b2−a2=(b−a)(b+a)=(x+y−a)(x+y+a)
W drugim:
Z: b=a−1
4−b2=22−b2=(2−b)(2+b)=(2−a+1)(2+a−1)=(3−a)(1+a)
Rozumiesz teraz?
24 wrz 23:06
asia: nooo,,,już prawie załapałam
24 wrz 23:07
krystek: Musisz trochę przykładów policzyć np
x2−3
2x2−9 itd itp
24 wrz 23:11
krystek: 9−(x+3)2 rozłóż na czynniki
24 wrz 23:12
asia: (3−x−3)(3−x+3)
24 wrz 23:15
Nienor: No i załapałaś
24 wrz 23:16
asia: yes

czyli,że dobrze?
24 wrz 23:18
krystek: No źle[3−(x+3)][3+(x+3)]=..
24 wrz 23:28
Nienor: 3
2−(x+3)
2=(3−[x+3])(3+x+3)=(3−x−3)(3
+x+3)
Prawie

, ale to tylko takie przeoczenie.
24 wrz 23:30
asia: tak,już zauważyłam,że zrobiłam ten błąd.Dziękuję Wam bardzo

.Mam jeszcze 8 takich
przykładów...zobaczymy,czy dam radę...
24 wrz 23:34
asia: no i klops....
9x2−(x−2)2=(3x+x−2)(3x−x+2)=(4x−2)(2x+2)...a w odpowiedziach4(x+1)(2x−1)
25 wrz 00:02
ICSP: (4x−2)(2x+2) = 4(2x−1)(x+1)
wyciągnij z każdego nawiasu liczbę 2 i wyjdzie to samo przecież
25 wrz 00:03
asia: no,właśnie 2 chyba...
(4x−2)(2x+2)=2(2x−1)(x+1)

25 wrz 00:07
ICSP: (4x−2) = 2*(2x−1)
(2x+2) = 2*(x+1)
(4x−2) *(2x+2) = 2*(2x−1) * 2*(x+1) = 2 * 2 * (2x−1) * (x+1) = 4 * (2x−1) * (x+1)
25 wrz 00:14
asia: dzięki,rozumiem

a to:
(2x+1)
2−(x+5)
2=[2x+1+(x+5)][2x+1−(x+5)]=(3x+6)(x−4)


?
25 wrz 00:20
asia: przepraszam,że tak dopytuję,ale pracujemy ze zbiorem zadań i na lekcjach są te początkowe
,łatwiejsze zadania ,a do domu te trudniejsze.
25 wrz 00:23
ICSP: 
jest
Pewnie w odp jest :
3(x+2)(x−4) ale to jest to samo więc jak zostawisz w postaci : (3x+6)(x−4) to nic się nie
stanie i również będzie dobrze.
25 wrz 00:23
ICSP: Jeżeli to są te trudniejsze to jakie musza być te łatwe
25 wrz 00:24
asia: uczę się

..chyba widać,że chęci mam

..
dziękuję za pomoc...idę spać ,bo przy tych zadaniach już się jutro zrobiło...kolorowych senków
wszystkim....
p.s.i tak jestem ciekawa dlaczego tam jest wyciągnięta liczba 3...
25 wrz 00:32
asia: ojej...
25(x−1)
2−9(2+1)
2=
25 wrz 00:53
ICSP: drugi nawias na pewno dobrze przepisany ?
25 wrz 00:54
asia: oj,sorrki
25(x−1)2−9(2+X)2
25 wrz 00:57
ICSP: no to może tak :
25(x−1)2 − 9(x+2)2 = 52*(x−1)2 − 32*(x+2)2 = (5x−5)2 − (3x + 6)2 = ...
25 wrz 00:58
asia: a z tą liczbą 3 to wiem,ona się tyczy tylko jednego nawiasu
25 wrz 01:00
asia: heh...dzięki bardzo...
25 wrz 01:02
ICSP: tylko dokończ xD
25 wrz 01:03
asia: zrobiłam,zrobiłam (8x+1)(2x−11)
25 wrz 01:08
ICSP: 
Nie takie trudne
25 wrz 01:09
asia: nie jest trudne−jak się wie o co chodzi
25 wrz 19:54