założenia tożsamości
aiszka: Mam sprawdzić czy prawdziwe są tożsamości i podać koniecznie założenia.
Generalnie potrafie udowodnić tą tożsamość. Korzystajac ze wzorów wyszlo mi ze L=P
ALE JAKIE POWINNY BYC ZALOZENIA
| | tgx | |
oto przyklad: |
| = cos2x |
| | tg2x − tgx | |
jak to rozwiazac: tg2x ≠ tgx ?
czy to jedyne zalozenie tej rownosci
24 wrz 20:46
ZKS:
tg(2x) ≠ tg(x)
2x ≠ x + k * π
x ≠ k * π
I jeszcze należy dać założenie że cos(x) ≠ 0
24 wrz 20:50
aiszka: ale mamy ze cos2x ≠ 0 to jest to samo co cosx ≠ 0 ?
24 wrz 20:53
aiszka: i skad,z tegooo tg(2x) ≠ tg(x)
dostalismy too : 2x ≠ x + k * π ?
24 wrz 20:54
ZKS:
Jak skąd umiesz rozwiązywać równania trygonometryczne?
cos(2x) nie jest równy cos(x). Trzeba jeszcze dać założenie cos(2x) ≠ 0 oraz cos(x) ≠ 0 żeby
tg(2x) i tg(x) istniał.
24 wrz 20:59
aiszka: i skad,z tegooo tg(2x) ≠ tg(x) dostalismy too : 2x ≠ x + k * π ?
coto za przejscie

?
24 wrz 21:02
ZKS:
Pytam się umiesz w ogóle rozwiązywać równania trygonometryczne?
24 wrz 21:03
krystek: A taki zapis rozumiesz : tgx=1⇒tgx⇒=tgπ4⇒x=π4+k*π
24 wrz 21:05
aiszka: tak
24 wrz 21:12
aiszka: tylko ja nie rozumiem tych przejsc...ze tg(2x) zamienione jest na 2x
bo po prawej stronie ze tg(x) pokazane jest ze x + kπ to wiem,bo tam jest okreslony.
chodzi nadal o te nierwonosc
tg(2x) ≠ tg(x)
2x ≠ x + k * π
24 wrz 21:23
aiszka: :((
24 wrz 21:52
ZKS:
Ale czego nie rozumiesz?
24 wrz 21:54
aiszka: czemu jedno pod drugim zapisales tak
tg(2x) = cos tam
2x = cos tam
opusciles tak o , tg?
24 wrz 22:03
ZKS:
A rozwiązywałaś kiedyś równania trygonometryczne?
24 wrz 22:08
aiszka: ale mnie meczysz.
to sa moje pierwsze rownania. wiec w sumie to nie.
wiec tak sie robi zawsze

?
24 wrz 22:20
ZKS:
A Ty mnie nie meczysz? Skoro to są pierwsze to powinnaś najpierw porozwiązywać te najłatwiejsze
równania trygonometryczne. Okres tangensa jest równy k * π ponieważ ta sama wartość powtarza
się o ten właśnie okres.
| | π | |
Rozważmy takie równanie tg(x) = 1 jak wiesz albo i nie tg( |
| ) = 1 więc mamy równanie |
| | 4 | |
| | π | | π | |
tg(x) = tg( |
| ) opuszczamy tangensy i dostajemy x = |
| + k * π gdzie k * π jest |
| | 4 | | 4 | |
okresem tak samo masz przy tg(2x) = tg(x).
Spróbuj zrobić tg(x) =
√3 i tg(2x) = −1.
24 wrz 22:33