matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 23.3.2011
Zadania
Odp.
3
Marcinek:
:::rysunek::: Widzę, że Sabin działa, więc może uda mi się skorzystać z jego wiedzy po raz drugi
2
studentka:
Znajdź przybliżony wykres funkcji 1+1/(x−1) Umiem znaleźć dziedzinę, co dalej, bo nie wiem jak regułę d'Hospitala w tym stosować, a chyba o
1
ja:
W prostokątnym układzie współrzędnych zaznacz zbiór punktów płaszczyzny, których współrzędne (x,y) spełniają warunek:
0
gosc:
pola i wykresu nie trzeba
chodzi mi aby o przedziały i równania funkcji f
1
daf:
dla jakiego a funkcja f(x)=x
2
−a przyjmuje wartosci ujemne? prosze o pomoc
9
goldenfille:
Narysuj wykres funkcji g(x)=cosπx i podaj własności funkcji. Prosze o pomoc
2
Ania:
w graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna podstawy ma długość d=6√2, a pole jego powierzchnii calkowitej wynosi 264cm kwadratowe. oblicz objetosc tej bryly
1
niunia21:
wyrazami ciągu arytmetycznego (an)są kolejne liczby naturalne,które przy dzieleniu przez 4 daja reszte 3.ponadto a2=7.oblicz a10
0
Ania:
krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 14cm, a krawędź boczna ostrosłupa tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 60stopni. Oblicz pole powierzchnii i objętość ostrosłupa.
3
niunia21:
w układzie współrzędnych na płaszczyźnie punkt S=(−2,4)jest środkiem okręgu stycznego do osi 0y.Wyznacz równanie tego okręgu. pomocy!
0
Ania:
w stożku o promieniu podstawy równym a i tworzącej równej 2a oblicz objętość kuli opisanej na tym stożku
0
Ania:
Dach budowli jest ostrosłupem prawidłowym sześciokątnym o krawędzi podstawy 8cm i wysok.ostrosłupa 11,5cm. ile metrów kwadratowych blachy potrzeba na pokrycie tego dach, jeśli
1
lika:
Mamy 20 pytań , z tego losujemy 3 . Jakie jest prawdopodobieństwo że znamy poprawną odpowiedz na 3 pytania jesli umiemy tylko połowę odpowiedzi.
1
Ania:
Trapez równoramienny o podstawach 8cm i 14cm oraz kącie ostrym 60stopni obraca się wokół dłuższej podstawy. Oblicz pole powierzchni i objętość otrzymanej bryły.
2
ilovemyswallow:
wyznacz zbiór rozwiązań nierówności : |3−x|≤2
2
Ewelina:
Jeszcze jedna pochodna y=
√
2x
4
−5x
3
−x+1
3
Ewelina:
y=cos
√
x
oraz y=(x+3x
5
)(x
7
−
√
x
+1/x
3
)
1
Matylda:
Oblicz prawdopodobieństwo
0
dae:
Oblicz bez użycia tablic : cos36+cos72
1
ilovemyswallow:
czy mógłby ktoś wyjaśnić jak to zrobić? z góry dziękuję.
3
niunia21:
w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędz boczna ma długość 6 i tworzy z wysokością ostrosłupa kąt o mierze 40stopni.Oblicz objętość tego ostrosłupa.
1
ROki:
piąty wyraz ciągu arytmetycznego wynosi 4.Jaka powinna być różnica tak aby,suma kwadratów drugiego i szóstego wyrazu ciągu arytm była najmniejsza
1
Patii:
Oblicz długość boku kwadratu wiedząc, że różnica długości przekątnej i boku wynosi 2.
4
m.:
rozwiąż równanie:
2
amy:
Może mi ktoś wyjaśnić jak obliczyć r ? wyznacz współrzędne środka i promień o równaniu x
2
+y
2
−8x+6y=0
3
ROki:
dla jakich b i c nalezy do liczb R: 5c
2
+4c−2cb+b
2
+2>0
3
zad:
Dane sa trzy liczby: log
1
6
3
4
, log
1
6
√
3
, log
1
6
1. Prawda jest, ze :
0
emka:
Dana jest funkcja f(x) { cosx−1 x(należy)<−2pi,0) sinx+1 x(należy)<0,2pi)
0
uczeń:
Rozwiąż równanie 5x do potęgi czwartej + 6x do potęgi trzeciej + x do potęgi drugiej =0
3
Monika:
Cześć,
1
m.:
rozwiąż równanie:
2
gosc:
4x
2
− 8x +3
f(x)=
x
2
− 2x
podaj liczbę rozwiązań równania f(x)=m w zależności od parametru m
0
beatka48:
.Podstawą ostrosłupa jest romb o boku długości 20 cm i kącie ostrym miary 60 stopni. Punkt przecięcia się przekątnych jest spodkiem wysokości ostrosłupa, która jest równa 5
√
6
5
Karlo:
Witam! Mam problem z zadaniem
1
Więdząc, że sin x + cos x =
, oblicz sin x * cos x
√
2
1
john:
2sin2x+ctg x=4 cos x
0
student16:
POMOCY
! Przedsiębiorca uzyskał kredyt handlowy na okres 60 dni na zakup surowców o wartości 45 600 zł. Jaka powinna być wartość nominalna weksla, który zabezpieczy tę
2
onaA:
wykres funkcji f(x)= 1/4 ∧ x
2
+bx −3 jest symetryczny wzgledem prostej x=1.oblicz b i wyznacz najmniejsza wartosc funkcji f
1
Godzio :
Mam pytanie do zadania, chodzi o poprawność wykonania:
9
ilak:
|x|≤5 i |y|≥ 0 −−jak to narysowac?
0
ktoś:
Pomocy potrzebne na teraz ! Rozwiąż:
0
Patii:
Dla jakich wartości x wyrażenia w podanej kolejności tworzą ciąg arytmetyczny: 7 + x , 9+ 2x , 11 + 3x?
5
nieuk:
dany jest romb, w którym kąt ostry ma miarę α=45, a wysokosc ma długosc h =6cm. Pole rombu jest równe ? jezeli mozna to tak rozpisac zeby zrozumiale bylo...
2
Dawid:
Wykaz ze jezeli liczby b,c,2b−a sa kolejnymi wyrazami ciagu geometrycznego, to lkczby ab,b
2
,c
2
sa kolejnymi wyrazai ciagu artmetycznego.
2
Monika:
Cześć!
0
salami007:
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć cały dział graniastosłupy i ostrosłupy a dokładnie jak robić zadania muszę dostać z tego 4 a kompletnie tego nie pojmuje
0
Greg:
proszę o rozwiązanie tego wyrażenia :
3
mateusz:
Dana jest funkcja kwadratowa f(x)=ax
2
+bx+c .Do wykresu tej funkcji nalezy punkt A=(−1;−13), a jej wartosc najwieksza jest rowna 2 dla x=4. Wyznacz wspolczynniki a,b,c
0
rejczel:
x−1
elo. Omów własnosci własnosci funkcji y=
dokładnie p i q interesuje mnie rozłozenie
x−4
tego aby otrzymac wynik a nie sam wynik
3
ala:
Wyznacz wszystkie liczby całkowite spełniające nierówność . x
2
−3x−10≤0
0
beatka48:
1.Podstawą ostrosłupa jest romb o boku długości 20 cm i kącie ostrym miary 60 stopni. Punkt przecięcia się przekątnych jest spodkiem wysokości ostrosłupa, która jest równa 5 pierwiastków
1
MONIKA:
Prosze o Pomoc
z gory dziekuje
1
karolina:
Prosze o pomoc
0
gosc:
4x
2
− 8x +3
f(x)=
x
2
− 2x
podaj liczbę rozwiązań równania f(x)=m w zależności od parametru m
3
szekon:
co to znaczy że funkcja jest niemonotoniczna?
0
Patii:
Cena butów letnich zmniejszyła się jesienią dwukrotnie o 10%. Po obniżkach buty kosztowały 162 zł. Oblicz początkową cenę butów.
1
Dunia:
JAKIM PROCENTEM LICZBY X JEST LICZBA 261
3
Albert:
Proste 7x + 7y + 29 = 0 i x = (a
2
− 1)y + a przecinają się pod kątem 45. Wyznacz liczbę a.
4
guns:
bardzo prosiłabym o pomoc w rozwiązaniu logarytmów:
0
Madzia:
Proszę o pomoc, zacząłem macierze i nie rozumiem Oblicz ile rzędów ma podana macierz:
3
XXXPOMOCYXXX:
Blaszane pudełko do przechowywania herbaty ma kształt graniastosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy długości 16 cm i wysokości o 1 cm większej.Oblicz,ile blachy potrzeba na
1
koniu:
Wartośc funkcji trygonometrycznej tg"alfa"=
√
3
2
to sin"alfa" jest równy ?
0
puchatek:
1.Dla jakich wartosci parametru m wektor u ma ten sam kierunek co wektor v = [3,1] a) u= [m+1,2]
4
..:
Doprowadź do prostszej postaci
(a
0,5
+b
0,5
)
−2
(a−b)
−1
(a
0,5
−b
0,5
)
2
0
Agata:
Na kole opisano trapez. Wiedząc, że punkty styczności dzielą ramiona trapezu na odcinki o długościach 4 cm i 9 cm oraz 3 cm i 12 cm, oblicz obwód, pole trapezu i pole koła wpisanego w
2
Roma:
Jak w tym przypadku obliczyc n ?
4
krk3000:
Pewien sprinter brał udział w czterech biegach, osiągając następujące czasy: 10,4 s, 10,3 s, 10,6 s, 9,9 s. Oblicz odchylenie standardowe jego wyników.
1
Eliza:
BŁAGAM O POMOC
:( Podstawą ostrosłupa ABCDE jest prostokąt ABCD taki że AB do AD = 1:3. Punkt F jest środkiem
2
nick:
Rozwiąż równanie: 4x
2
−(1−2x)
2
+2x=11
0
Pati:
:::rysunek::: Pomocy ile trójkątów jest na obrazku? Ja znalazłam 8.
1
elka:
: sin α=2/3 ile wynosi cos,tg,ctg,sec,cose
1
dominika:
zbadaj dla jakich wartosci parametru m i n wielolomiany w(x)=(x
2
−x+1) (mx+n) i g(x)=2x
3
+5x
2
−5x+7 są równe . PROSZĘ O POMOC
0
Natala:
trygonometria Natala: sin α=2/3 ile wynosi cos,tg,ctg,sec,cose pomóżcie
0
dominika:
zbadaj dla jakich wartosci parametru m i n wielolomiany w(x)=(x2−x+1) (mx+n) i g(x)=2x3+5x2−5x+7 są równe .
0
MARTA:
a) 2log5a=log5a3 b) 1/3 lnb2−3 ln√b
0
Neko:
Uzasadnij ,że przekątne deltoidu przecinają się pod kontem prostym. Wyprowadź wzór na pole deltoidu wiedząc że IABI=IADI oraz IBCI=IDCI
3
?:
Doprowadź do prostszej postaci
a
−1
+b
−1
(a−b)
−1
*(a
1
−b
1
)
7
Miłosz:
POMOCY
! PROSZĘ Wiadomo że dla pewnych zdarzeń P(A)=
3
4
,
7
macieq:
jak obliczyc z tego x? /3−x/>bądz rowne=1
1
kasia19:
Rozważmy podane niżej nierówności. Zastąp kwadraciki takimi wyrażeniami, aby: a) otrzymane nierówności spełnia każda liczba,
1
Piotr:
Dany jest ostrosłup ABCDS, w którym wszystkie krawędzie ścian są równe i wynoszą 4cm. Kąt DAB=Kąt BCD=60 stopni. Kąt nachylenia ściany bocznej do podstawy jest równy 60 stopni.
1
Patysia:
Podstawą ostrosłupa ABCDS jest kwadrat ABCD. Ściana boczna ADS jest trójkątem równobocznym o polu 81
√
3
leżącym w płaszczyźnie prostopadłej do płaszczyzny podstawy. Oblicz objętość tego
3
Eliza:
Ile to jest
√
3
razy
√
3
0
Anarion:
Stożek o objętości 27 π cm
3
przecięto płąszczyzną równoległą do podstawy. Płaszczyzna podzieliła wysokość stożka w stosunku 2:1. Oblicz objętość brył powstałych w wyniku tego
2
kon:
Wskaż równanie prostej, która jest osią symetrii paraboli o równaniu y=x
2
−8x+2010
2
kon:
Wskaż równanie prostej, która jest osią symetrii paraboli o równaniu y=x
2
−8x+2010
2
Gosia:
Rozwiąż równanie sin
2
x+cosx=1
1
k:
Podstawa AB trójkąta ABC ma dł. 9cm. Trójkąt ten podzielono dwiema prostymi równoległymi do podstawy AB na trzy figury o jednakowych polach. Oblicz długości odcinków będących częścia
0
Ania123 HELP PLIS:
Pole równoległoboku ABCD jest równe 132cm (do kwadratu). Oblicz pole trójkąta ABK, wiedząc że punkt K jest dowolnym punktem boku CD równoległoboku.
3
Ania123 HELP PLIS:
Jedna z przekątnych rombu ma 8cm. Trójkąt ma wysokość 6cm i podstawę o 1cm dłuższą od drugiej przekątnej rombu. Jaką długość powinna mieć druga przekątna rombu, aby pole trójkąta było
1
Ania:
W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy ma długość 26 cm. Przekątna ściany bocznej tworzy z krawędzią podstawy kąt o mierze 58 stopni. Oblicz Pole całkowite
2
bubu:
Kulę przecięto płąszczyzną. powstałe koło ma pole 81 π cm{2} i znajduje się w odległości 12 cm od środka kuli. Oblicz objętość i pole powierzchni kuli. BŁAGAM O POMOC
1
brain:
Dany jest prostokąt którego przekątna tworzy z dłuższym bokiem kąt 30 stopni. Prostokąt zwinięto w walec w taki sposób że krótszy bok danego prostokąta jest wysokością walca.
1
mazak:
powierzchnia stożka po rozwinięciu jest wycinkiem koła. Pole wycinka = 40 π a kąt środkowy ma miarę 100 stopni. Wyznacz promień podstawy stożka.
0
izek:
Objętość stożka = 100π. Tworząca stożka jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod katem którego tg = 2,4. Wyznacz promień podstawy stożka.
0
Marlena xDD:
:::rysunek::: Pole narysowanego równoległoboku jest równe :
2
tlik:
Mam pewne pytanie dotyczące funkcji trygonometrycznych. Rozwiązałem zadanie i chciałbym się upewnić.
1
dominika:
zbadaj dla jakich wartosci parametru m i n wielolomiany w(x)=(x
2
−x+1) (mx+n) i g(x)=2x
3
+5x
2
−5x+7 są równe
6
MONIA1234567890☺☻♥:
Podajcie mi jakieś fajne techno lub super muzę ^^ heh pozd... ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♣♣♣♠♠♠
0
;*:
Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o boku długości 6 cm . Oblicz pole powierzchni całkowitej stożka.
0
Gosia:
Rozwiąż równanie sin
2
x+cosx=1
4
Patysia:
Ostrosłup prawidłowy czworokątny, którego krawędź boczna ma długość 5, a przekątna podstawy 8, przecięto płaszczyzną równoległą do podstawy, przechodzącą przez środek jego wysokości. Oblicz
4
Calogero:
Rozwiąż Nierówności 9x
2
+ 6x + 1>0.
1
Agatta:
Pomocy
Samochód przebył ¾ trasy ze średnią prędkością 60 km/h. Średnia prędkość na całej trasie była
1
Calogero:
Pierwiastkiem wielomianu W(x)=2x
3
+ mx − 5 jest liczba (−2). Wyznacz Parametr m.
0
Justynaka1219:
Znajdź wartości m i n, jeśli para liczb(5, −3) jest rozwiązaniem układu równań: 4mx+ 10ny=−20
5
Katarzyna:
5
5
Czy wykres funkcji y = |
| to to samo co y =
x
|x|
2
Patkaa921:
Suma ciągu arytmetycznego jest określona wzorem Sn=3n
2
+6n.Drugi wyraz ciągu jest równy A 24
8
dominika:
mam takie zadanie obliczyc warotość wielomianu (x=−1) ,odrazu podstawię: w(x)=3*(−1)5+2*(−1)3 − (−1)+5*(−1)+2
0
kaka7:
Stożek przecięto płaszczyzną równoległą do płaszczyzny podstawy i przecinającą wysokość stożka w połowie. Jaki jest stosunek objętości powstałych po rozcięciu brył?
0
mati:
zmieszano 200 litrow mleka 2% i 50 litrow mleka 4%. otrzymano mleko ktore ma w sobie p% tluszczu. ile wynosi to p ?
1
dominika:
mam takie zadanie obliczyc warotość wielomianu (x=−1) ,odrazu podstawię: w(x)=3*(−1)
5
+2*(−1)
3
− (−1)+5*(−1)+2
5
nieprzytomny:
podaj liczbe rozwiazan zadania w zaleznosci od parametru m:
0
JOLKA:
Liczby a,b,c,d są dodatnie. Ciąg (a,b,c) jest ciągiem arytmetycznym, a ciąg (a,d,c) jest ciągiem geometrycznym.
0
JOLKA:
Liczby a,b,c,d są dodatnie. Ciąg (a,b,c) jest ciągiem arytmetycznym, a ciąg (a,d,c) jest ciągiem geometrycznym.
3
piotrek:
Oblicz:
√
13+4
√
3
=
17
Kamil:
Pomoże mi ktoś w zadaniu? W trapez równoramienny o przekątnej długości 13 cm można wpisać okrąg. Odcinek łączący środki
1
Lilia:
1
1
1
7
Wykaż, że jeżeli A,B ⊂ Ω oraz P(A)=
i P(B)=
, to
≤P(A∪B)≤
i
4
3
3
12
1
P(A−B)≥
12
1
Kamil:
Oblicz sumę 40 kolejnych liczb naturalnych dodatnich podzielnych przez 3
3
malami:
Pomocy!:( rozłóz na czynniki wielomiany metoda grupowania wyrazów:
1
Kamil:
Oblicz kąt ostry w trójkącie prostokątnym leżącym na przeciw przyprostokątnej o długości 5 i wiedząc że przyprostokątna ma długość 9
1
Kamil:
Oblicz wartość wyrażenia tgα+cosα wiedząc że sinα= jedna czwarta 1/4
0
paula:
wykaż że suma n początkowych liczb nieparzystych jesy równa 1+3+5...+( 2n−1)=n
2
. . moglibyście mi pomóc i napisac, ile jest wyrazów w tym ciągu.
8
Katarzyna:
jak się rysuje wykres np takiej funkcji
0
Lillka678:
√
27
log
3
2
1
agacior:
dany jest trapez równoramienny ktorego podstawy maja dł 14 i 8 cm a wysokosc ma 4 cm.oblicz pole powierzchni całkowitej bryły powstałej w wyniku obrotu tego trapezu wokół jego osi
0
malami:
pomocy!
rozłóż na czynniki wielomiany, wylaczajac wspolny czynnik poza nawias:
0
niestety nie aisztajn:
[2 −1 3 −2]
1
agacior:
pole powierzchni przekroju osiowego stozka wynosi 6cm∧2 a kat nachylenia tworzacej stozka do plaszczyzny podstawy jest równy 15 stopni.oblicz objetosc tego stozka
1
julita:
przedstaw podane wyrazenie jako jeden logarytm
3
maciecieciecie:
witam
pomocy mam pytanie jeżeli robię równanie macierzowe i nagle musze pomnożyć przez odwrotność macierzy by mi wyszlo x, ale okazuje sie ze wyznacznik tej macierzy A wynosi 0 wiec
11
Drediman:
http://pokazywarka.pl/zlmbyy-4/ Ponawiam prośbę czy mógł by mi ktoś to rozwiązać? Chociaż cześć tych przykładów, był bym bardzo wdzięczny. Ps. tam są 4 zdjęcia ale wszystki pokazują te same przykłady.
0
agacior:
długosci bokow prostokata wynosza 2 i 4.Wykaz ze obracajac ten prostokat raz wokół dłuzszego boku a drugi raz wokół krótszego otrzymamy bryły których stosunek objetosci jest równy 4:2.
2
karolajnn:
Proszę o pomoc w zrozumeniu tego zadania.
1
Dawid:
Dlugosci bokow trojkata prostokatnego sa trzema kolejnymi wyrazami rosnacego ciagu geometrycznego. Oblicz iloraz q tego ciagu.
0
Aśka:
Rozważmy podane niżej nierówności. Zastąp kwadraciki takimi wyrażeniami, aby: a) otrzymane nierówności spełnia każda liczba,
0
Magda:
Naszkicuj wykres funkcji i odczytaj z niego rozwiazanie rownania a) f(x)= 6 f(x)=2 lub f(x)=−2
0
Magda:
Wyznacz dziedzine zbior wartosci miejsce zerowe i przedzialy monotonicznosci a)f(x)=−7
0
Ela:
Funkcja g określona jest wzorem g(x)=x
2
+cos alfa*x+sin alfa+3. Wyznacz te wartości parametru alfa, dla których najmniejsza funkcja g równa jest 2.
0
Magda:
Naszkicuj wykres funkcji a) y=2
2
Natala:
sin α=2/3 ile wynosi cos,tg,ctg,sec,cose pomóżcie
0
Magda:
Wykonaj dzialania.Napisz potrzebne zalozenia a)3x
2
+12x x
2
−4
1
julinek:
ile to jest ? log 3* 10
−2
18
cymbalek92:
podaj liczbe rozwiazan w zaleznosci od parametru a:
0
student16:
Przedsiębiorca uzyskał kredyt handlowy na okres 60 dni na zakup surowców o wartości 45 600 zł. Jaka powinna być wartość nominalna weksla, który zabezpieczy tę transakcję, jeżeli strony
0
Drediman:
http://pokazywarka.pl/zlmbyy-4/ Witam bardzo bym prosił o rozwiążanie tych wielomianów bo wgl ich nie rozumiem a jutro mam z tych samych przykładów poprawę..
3
Kaśka:
POMOŻE KTOŚ? Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt A=(1,2) wiedząc że punkty B=(−1;−2) i C=(−3,2) są równo oddalone od prostej. Z góry dziękuje
1
kasia:
Potrzebuje pomocy z dwoma zadaniami, kompletnie nie wiem jak sie za to zabrać...
2
Seilorek:
Ludziska POMOCY
! Sprawa gardłowa! Z góry dziękuję Wykonaj zadania:
0
Madzia:
Proszę o pomoc, zacząłem macierze i nie rozumiem
Oblicz ile rzędów ma podana macierz:
1
:):
Trzeci wyraz ciągu geometrycznego jest równy 4, a siódmy wyraz tego ciągu jest równy
1
4
.
4
kaka7:
Wiedząc że liczby dodatnie a i b spełniają warunek
a
2
− 6b
2
ab
= −1 . Oblicz wartość wyrażenia
a
2
+ 4b
2
2ab
. Proszę o wykonanie zadania z wytłumaczeniem.
1
Anarion:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym Pole podstawy jest równe 100, a pole ściany bocznej jest równe 65. Oblicz objętość tego ostrosłupa
0
Anarion:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym Pole podstawy jest równe 100, a pole ściany bocznej jest równe 65. Oblicz objętość tego ostrosłupa
2
;*:
Powierzchnia boczna walca po rozłożeniu jest prostokątem o wymiarach 10pi x 8.Krótszy bok tego prostokąta jest równy wysokości walca.Jakie pole powierzchni całkowitej ma ten walec.
0
Anarion:
Pole trapezu równoramiennego jest równe 36cm
2
, a stosunek długości podstaw wynosi 1:2. Oblicz pola czterech trójkątów, na które dzielą ten trapez jego przekątne.
1
Anarion:
Uprość wyrażenie 2 Ix − 2I + I4−xI dla x∊(2,4)
1
Anarion:
Wykaż, że iloraz ciągu geometrycznego o początkowych wyrazach:
0
Anarion:
Turysta wyjechał na motocyklu z miasta A do miasta B Z prędkością 60km/h. Po 45 min zmniejszył prędkość 0 10 km/h i do celu przyjechał pół godziny później, niż gdyby jechał ze stałą
1
Anarion:
Rozwiąż równanie
1
Anarion:
Rozwiąż nierówność
0
oooooooooooooooooo:
Pole równoległoboku ABCD jest równe 132cm (do kwadratu). Oblicz pole trójkąta ABK, wiedząc że punkt K jest dowolnym punktem boku CD równoległoboku.
0
oooooooooooooooooo:
Jedna z przekątnych rombu ma 8cm. Trójkąt ma wysokość 6cm i podstawę o 1cm dłuższą od drugiej przekątnej rombu. Jaką długość powinna mieć druga przekątna rombu, aby pole trójkąta było
1
Dorota:
pewnie miałam tu wykorzystać jakiś wzór na r? Dorota: proszę o pomoc w tym zadaniu:
4
Monia:
POMOCY
Ile punktów wspólnych ma prosta o równaniu y=x−2 z okręgiem o środku w początku układów współrzędnych i promieniu r=3 .
2
jarek:
W prostokącie ABCD kąt między przekątną BD długości 5 cm, a dłuższym bokiem prostokąta ma miarę 30 stopni. Oblicz obwód i pole prostokąta
1
jarek:
Oblicz wartości: 3 sin⋀2α + tg α * cos β dla α= 60 stopni, a β= 30 stopni
3
jarek:
Drzewo rzuca cień o długości 20,5 metra. Oblicz wysokość tego drzewa, jeżeli promienie słoneczne ppadają pod kątem 50 stopni
4
Gosia:
Kule przecięto płaszczyzna w odległości 4cm od jej środka.pole otrzymanego przekroju wynosi 8 π cm2 oblicz pole powierzchni kuli.
0
Gosia:
Przekątne graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego mają długości p i q > q. Oblicz objętość
3
Mati:
Samochód wyruszył z miejscowości A i dotarł do miejscowości B odległej o 40000m jaką drogę przebył samochód i na jaką odległość się przemieścił oraz jaka średnia była jego szybkość
0
Mati:
Jaką siłą działa człowiek który wykonał prace 0,5KJ jezeli przesunął skrzynie na odległość 100cm
3
agnieszka:
x(x+1)−(x+2)
2
=y−3 1/2x − 1/4y=4
1
123456789:
wyznacz wyraz an+1 ciagu o podanym wzorze ogolnym a) an= n
2
−1
3
jarek:
napisz w najprostszej postaci cos α/1+sin α +tg α
1
czekolada:
Mógłby mi ktoś to rozwiązać nie bardzo wiem co ma z tym zrobić
Do jakiego przedziału liczbowego nalezy wyrażenie 1/
√
3
+
√
2
18
Roberto:
Teraz z kolei mam problem z rozwiązaniem tego równania, też bardzo proszę o pomoc krok po kroku.
1
student16:
Konto bankowe jest oprocentowane na 125 z kapitalizacją odsetek: a) roczną; b) półroczną; c) kwartalną ; d) miesięczną.
7
Krysia:
f(x)=|x+4|−|x| jak to okiełznać?
14
Roberto:
Czy ktoś mógłby mi pomóc i wyjaśnić łopatologicznie od podstaw jak rozwiązać tą nierówność?
2
Pawellll:
witam. do obliczenia takie pochodne
ważne, i przydałaby się szybko pomoc. pozdrawiam.
7
Sylwia:
Określ dziedzinę funkcji: y=
√
x
2
+6
3
gucio:
Rozwiąż równanie:
√
4x
2
+4x+1
=−3
0
nika:
Wyznacz ciąg geometryczny : a n = 16 a 5 = 2
2
lika:
Mamy 20 pytań , z tego losujemy 20 . Jakie jest prawdopodobieństwo że znamy poprawną odpowiedz na 3 pytania jesli umiemy tylko połowę odpowiedzi.
3
nika:
Wyznacz liczbę n wyrazów ciągu o różnicy r wiedząc, że: Sn = 126
1
Pomocy :
Oblicz prędkośc obrotową Weronika:
0
biały:
Witam, mam małe zadanie ze statystyki i nie wiem z której strony go ugryźć. Dany jest ciąg niezależnych zmiennych losowych o rozkładzie
0
Monia:
PROSZĘ POMÓŻCIE
Wie ktoś jak to zrobić? Jak rozłożyć na czynniki wielomian 9−x
3
=0 i obliczyć pierwiastki? Pierwiastkiem będzie x=
3
√
9
?
7
Jankiel:
Ciąg liczbowy (an) jest określony wzorem dla każdej liczby naturalnej n >=1 wzorem an=(n−3)(2−p2), p należy do rzeczywistych
7
kasia19:
WAŻNE POMOCY
? WYTŁUMACZCIE MI TO iROZWIĄRZCIE MI TO Jeżeli promień podstawy stożka zwiększamy o 20%, wysokość zmniejszamy o 20% to ile będzie miała
5
Monia:
Jak rozłożyć na czynniki wielomian 9−x
3
=0 i obliczyć pierwiastki? Pierwiastkiem będzie x=
3
√
9
?
2
kasia19:
WAŻNE POMOCY
? WYTŁUMACZCIE MI TO Dany jest ciąg geometryczny o wyrazie ogólnym a
n
= −5 (−3)
n
.Trzeci wyraz tego ciągu jest
4
kasia19:
WAŻNE POMOCY
? WYTŁUMACZCIE MI TO drugi wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 12 , a trzeci wyraz jest równy 5.Wzór na ogólny