wyrazami ciągu arytmetycznego (an)są kolejne liczby naturalne,które przy dzielen
niunia21: wyrazami ciągu arytmetycznego (an)są kolejne liczby naturalne,które przy dzieleniu przez 4 daja
reszte 3.ponadto a2=7.oblicz a10
23 mar 22:10
zdesperowany student: a=3
r=4 i dalej jasne ukladasz an
23 mar 22:11
Gustlik: a
10=a
2+8r, bo od a
2 do a
10 jest 8 różnic. Podstaw a
2=7 i r=4 i po bólu. Pozdrawiam
24 mar 02:16
niunia21: a10=60
24 mar 13:03
Eta:
Takie liczby spełniajace warunek zadania to:
3,7,11,15,19,23,27,31,35,39, 43,47,50,...........
a10= 39
więc skąd Ci wyszło a10= 60 ?
Tak jak podpowiedział Gustlik
a10= a2+8r= 7+8*4= 7+32= 39
24 mar 13:31
niunia21: a faktycznie

kurcze pomyłka

ale dziekuje bardzo! naprawde bo jestem osioł z matmy
24 mar 16:47