podaj liczbę rozwiązań równania f(x)=m w zależności od parametru m
gosc:
4x2 − 8x +3
f(x)=
x2 − 2x
podaj liczbę rozwiązań równania f(x)=m w zależności od parametru m
23 mar 21:06
Eta:
Df= R\ {0, 2}
4x2−8x+3
=m
x2−2x
4x2−8x +3= mx2−2mx
(4−m)x2−2(4−m)x +3=0 −−−− równanie z parametrem "m"
dla 4−m=0 => m= 4 mamy: 3=0 −−− sprzeczność ( brak rozwiązań
dla 4−m ≠0 => m≠4 i Δ= 0 −−− jedno rozwiązanie ... dokończ
dla m≠ 4 i Δ>0 −−− dwa rózne rozwiązania .... dokończ
dla m≠4 i Δ<0 −−−− brak rozwiązań .... dokończ