WIELOMIANY
Monia: Jak rozłożyć na czynniki wielomian 9−x3=0 i obliczyć pierwiastki?
Pierwiastkiem będzie x=3√9 ?
Proszę o szybką pomoc − z góry dziękuje
23 mar 00:11
artur: najprościej zastosuj wzór skróconego mnożenia
a3 − b3 = (a−b)(a2 + ab + b2)
twój wielomian to 33 − x3 czyli a=3, a b=x
23 mar 09:57
Monia: Artur ale 33=3*3*3=27 wiec chyba nie mogę tak tego zapisać?
Ewentualnie a= 3√9 b=x
wtedy ze wzoru:
(3√9−x)((3√9)2+3√9x+x2)=0
(3√9−x)=0 ((3√9)2+3√9x+x2)=0
x=3√9 A tu wyliczam deltę i pierwiastki jak z równania kwadratowego
Czy to jest poprawnie?
23 mar 10:26
artur: masz rację
23 mar 10:40
Monia: dzięki − wolałam się upewnić

a jakby w zadaniu było tylko żeby obliczyć pierwiastki równania to prawidłowy byłby zapis:
9−x
3=0
x
3=9
x=
3√9
23 mar 10:44
artur: tak
23 mar 10:48