WEKTORY
puchatek: 1.Dla jakich wartosci parametru m wektor u ma ten sam kierunek co wektor v = [3,1]
a) u= [m+1,2]
b) u = [6,m2+1]
c) u=[12m,m3]
2. Dane sa wektory u=[1,2] i v= [3,1] wyznacz wartosci parametrow alfa i beta dla ktorych
prawdziwa jest poniezsza rownosc
a) alfau + betav=[−1,5]
b) alfau+ betav = [3,4]
c) alfau − betav = [−3, 2i1/2]
d) alfau − betav = [−1,−23]
23 mar 19:45
Gustlik: ad 1: warunek równoległości wektorów: d(u
→, v
→)=0, gdzie d(u
→, v
→) − wyznacznik wektorów u
i v. Więcej o wyznaczniku wektorów znajdziesz tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=i18 .
ad 1 a)
d(u
→, v
→) =
|m+1 2|
| 3 1|
=(m+1)*1−2*3=m+1−6=m−5
m−5=0
m=5
pozostałe − robisz podobnie.
ad 2 a)
u=[1,2] i v= [3,1]
αu
→+βv
→=[−1, 5]
Wskazówka: działania na wektorach przekładają się na działania na współrzędnych tych wektorów −
robisz więc identyczne działania − jedno na x−ach, drugie na y−ach.
αu
→+βv
→=α*[1,2]+β*[3,1]=[α, 2α]+[3β, β]=[α+3β, 2α+β]
Przyrównujesz teraz tak obliczone współrzędne tego wypadkowego wektora do podanych w zadaniu:
[α+3β, 2α+β]=[−1, 5]
{ α+3β−1
{ 2α+β=5
rozwiąż teraz ten układ równań...
Pozostałe przykłady robisz analogicznie.
24 mar 02:06