Prosta
Kaśka: POMOŻE KTOŚ? Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt A=(1,2) wiedząc że punkty
B=(−1;−2) i C=(−3,2) są równo oddalone od prostej. Z góry dziękuje
23 mar 15:33
Kaśka: Wystarczy tylko wyznaczyć równanie prostej przechodzącej przez punkty B i C czyli y=−2x−4 i
nastepnie wyznaczyć prostą rownoległa do niej przechodzaca przez punkt A czyli y=−2x+4

Czy trzeba tez prostopadła np wyliczyc odleglosc miedzy pkt BiC i wyznaczyc punkt w polowie
tego odcinka a nastepnie wyznaczyc prosta przechodzaca przez A i ten punkt?
23 mar 15:53
think:

Kaśka prawie ale nie do końca, zgadza się jeden wariant to prosta równoległa do BC co
policzyłaś dobrze, ale z druga nie jest tak łatwo ponieważ odległość punktu od prostej liczy
się pod kątem prostym, co w tym zadaniu się nie pokrywa z połową odcinką BC.
Polecam ze wzoru na odległość punktu od prostej

pokombinuj trochę
23 mar 15:59
Kaśka: Kombinowałam kombinowałam i nie udało mi się

jakoś nie mam pomysłu jak w ten drugi sposób to
zrobić − Ktoś pomoże?
23 mar 22:44