prędkość
Agatta: Pomocy

Samochód przebył ¾ trasy ze średnią prędkością 60 km/h. Średnia prędkość na całej trasie była
równa 64 km/h. Z jaką prędkością samochód przejechał pozostałą część trasy?
23 mar 17:42
as: jest tu troche liczenia nie jest to takie hop
23 mar 19:03
archeolog:
28 gru 20:47
Bogdan:
| 1 | | S | |
| S = v2t2 ⇒ t2 = |
| |
| 4 | | 4v2 | |
| | S | | S | | 64 | | 64 | |
S = 64(t1 + t2) ⇒ S = 64( |
| + |
| ) /:S ⇒ 1 = |
| + |
| |
| | 80 | | 4v2 | | 80 | | 4v2 | |
| | 4 | | 16 | | 16 | | 1 | |
1 = |
| + |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ v2 = ... |
| | 5 | | v2 | | v2 | | 5 | |
28 gru 21:31
Eta:
Prawie
cztery lata czekało to zad. na rozwiązanie
28 gru 21:40
Bogdan:
Można tez skorzystać z zależności:
| 1 | | k | | 1−k | |
| = |
| + |
| , gdzie: |
| v | | v1 | | v2 | |
v − średnia prędkość średnia na trasie S,
v
1 − średnia prędkość na trasie długości kS, k∊(0, 1)
v
2 − średnia prędkość na trasie długości (1 − k)S.
| | 3 | | 1 | |
W tym zadaniu: k = |
| , 1−k = |
| , v = 64, v1 = 60 |
| | 4 | | 4 | |
| 1 | | 0,75 | | 0,25 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| /*4 ⇒ |
| = |
| + |
| |
| 64 | | 60 | | v2 | | 16 | | 20 | | v2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| − |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ v2 = ... |
| v2 | | 16 | | 20 | | v2 | | 80 | |
28 gru 21:47
Bogdan:
Zauważyłem
archeologa, ale mamy na forum nowe roczniki i warto pokazać rozwiązania
starych zadań
28 gru 21:50
Eta:
Właśnie dlatego, zmieniłam "profesję" i przeszłam na "wykopaliska"

Miłego wieczoru
28 gru 21:53
:): czyli mój wysiłek może nie pójdzie na marne

miłego
28 gru 21:55
Martiminiano: Bardzo przydatne, szczególnie po tegorocznej próbnej maturze z CKE
28 gru 21:58
Bogdan:
W bardziej ogólnym przypadku mamy zależność:
| 1 | | k1 | | k2 | | kn | |
| = |
| + |
| + ... + |
| , |
| v | | v1 | | v2 | | vn | |
gdzie: k1, k
2, .. , k
n ∊ (0,1) i k
1 + k
2 + ... + k
n = 1
| | 3 | | 1 | |
W tym zadaniu k1 = |
| , k2 = |
| |
| | 4 | | 4 | |
28 gru 22:11
pigor: ..., Samochód przebył ¾ trasy ze średnią prędkością
60 km/h. Średnia prędkość na całej trasie była równa 64 km/h.
Z jaką prędkością samochód przejechał pozostałą część trasy ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
lub np. tak : jeśli
x=? − szukana
prędkość w km/h, to
| 4s | | 1 | | 20x | |
| = 64 ⇔ |
| =16 ⇔ |
| =16 ⇔ |
| 3s60+1sx | | 120+1x | | x+20 | |
⇔ 20x=16x+20*16 ⇔ 4x=20*4*4 ⇔
x=80. ...
29 gru 02:06