matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
silnia !
Roma:
Jak w tym przypadku obliczyc n ?
n
2
n +
= 15
23 mar 19:38
Qba101:
n−1
n+n*
=15
2
2n
n
2
−n
+
=15
2
2
n
2
+n
=15
2
n
2
+n=30 n
2
+n−30=0 i chyba wiesz co dalej
Pozdrawiam!.
23 mar 19:42
Artur. :
n + n(n−1)/2 = 15 2n + n
2
−n = 30 n
2
+n−30= 0 Δ=1+120=121
√
Δ
=11
−1 −11
n1=
= −6
2
−1+11
n2=
= 5
2
23 mar 19:43