matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Podaj pochodną
Ewelina:
Jeszcze jedna pochodna y=
√
2x
4
−5x
3
−x+1
23 mar 21:53
morfepl:
1
y'=
1
2
(8x
3
−15x
2
−1)
√
2x
4
−5x
3
−x+1
23 mar 21:58
zdesperowany student:
z=2x
4
−5x
3
−x+1 z'=8x
3
−15x
2
−1 y=(
√
z
)'=
1
2
*z'*z
−0,5
23 mar 22:01