problem z "x" ;/
macieq: jak obliczyc z tego x? /3−x/>bądz rowne=1
x=−3?
23 mar 18:33
Qba101: czekaj najpierw napisz poprawnie. To ma być: |3−x|≥1
23 mar 18:49
macieq: tak
23 mar 19:03
macieq: chodzi mi dokładnie o /3−x/ i wyznaczyc z tego x bo nie ogarniam tych + i mniusów
23 mar 19:04
macieq: .
23 mar 19:08
Qba101: |3−x|≥1 <−− wartość bezwzględną musisz rozważyć w 2 przypadkach: gdy zawartość
modułu(w.bezwzględnej) jest mniejsza od zera bądź jest większa lub równa 0 więc :
I 3−x<0 −−> −x<−3 −−> x>3 (czyli jeśli zawartość w.bezwzględnej jest mniejsza od 0 to przed
modułem dajemy −)
−3+x≥1
x≥4 (teraz sprawdzamy z dziedziną x>3 i bierzemy część wspólną czyli x∊<−4,+
∞) )
II 3−x≥0 −−> −x≥−3 −−> x≤3
3−x≥1 (jeżeli zawartość w.bezwzględnej jest większa od 0 to zostawiamy ją tak jak jest)
−x≥−2
x≤2 (sprawdzamy z dziedziną x≤3 stąd x∊(−
∞,2>)
I znowu część wspólna z oby wyników:(−
∞,2>u<−4,+
∞)= R czyli wszystkie rzeczywiste spełniają to
równanie(jeśli się nigdzie nie pomyliłem!

)
23 mar 19:15
Qba101: W ostatnim zdaniu ma być suma a nie cześć wspólna(rachunek jest dobry, ale słownie napisałem
część wspólna, przepraszam!).
23 mar 19:23
macieq: dzieki z wyczerujący komentarz
23 mar 19:41