Obliczanie dzidziny funkcji
Sylwia: Określ dziedzinę funkcji:
y=
√x2+6
y=U{
√2x2+1 { x
4+3 }
| | x2+2x+1 | |
y=√ |
| − pierwiastek tyczy się całego ułamka |
| | x2+2 | |
wiem że przykłady nie są trudne ale jakoś nie mogę dojśc do poprawnego rozwiązania którym jest
dla wszystkich przykładów D=R
23 mar 10:14
Monia:
y=√x2+6
D: x2+6>0
x2>−6 czyli każda liczba podniesiona do kwadratu jest wieksza od −6
czyli D=R
23 mar 10:35
Monia: do trzeciego przykładu :
D: 1+4x2>0
4x2>−1 /4
x2>− 14 czyli każda liczba podniesiona do kwadratu jest wieksza od −6 czyli D=R
23 mar 10:37
Monia: w drugim chyba chodzilo ci o ułamek wiec mianownik tez musi byc wiekszy od zera czyli
x4+3>0
x4>−3 czyli każda liczba podniesiona do kwadratu jest wieksza od −6 czyli D=R
23 mar 10:39
Monia: ostatnie to
liczba pod pierwiastkiem nie może być ujemna zatem
D: x
2+2>0
x
2>−2 czyli każda liczba podniesiona do kwadratu jest wieksza od −6 czyli D=R
x
2+2x+1>0
obliczasz deltę i pierwiastki ...dasz radę dokończyć?
23 mar 10:41
Sylwia: Dam juz rozumiem wielkie dzięki
23 mar 11:18
Monia: Nie ma za co

Powodzenia
23 mar 12:31
uhu: liczba pod pierwiastkiem może być zerem
23 mar 13:12