oblicz pp i v otrzymanej bryly
Ania: Dach budowli jest ostrosłupem prawidłowym sześciokątnym o krawędzi podstawy 8cm i
wysok.ostrosłupa 11,5cm. ile metrów kwadratowych blachy potrzeba na pokrycie tego dach, jeśli
na odpady trzeba doliczyć 10% tej blachy?
23 mar 22:04
dero2005:

h = 11,5
a = 8
| | √721 | |
hs = √h2 + hp2 = √11,52 + (4√3)2 = √180,25 = |
|
|
| | 2 | |
| | a*hs | |
Ps = |
| = powierzchnia jednej ściany
|
| | 2 | |
P
b = P
s*6 = powierzchnia boczna
| | 3a2√3 | |
Pp = |
| = powierzchnia podstawy
|
| | 2 | |
ilość blachy
P = P
b * 1,1 = ilość cm
2 blachy
jak na dach budowli to jest bardzo mały
24 mar 08:08
Ania: dziekuje

!
24 mar 15:27