LOGARYTMY
guns: bardzo prosiłabym o pomoc w rozwiązaniu logarytmów:
52log53 −log259+log0.227
4log23+log162
nie mam pojęcia jak się za to zabrać, dlatego proszę Was o pomoc
23 mar 19:56
think: najpierw sprowadź logarytmy do logarytmów o tej samej podstawie w górnym przykładzie do
podstawy = 5 i możesz korzystać ze wzorów na dodawanie i odejmowanie logarytmów

dolny przykład podstawa = 4
23 mar 20:16
Kasiaszek: 2log
53= log
53
2= log
59
| | log59 | | log59 | | 1 | |
log259= |
| = |
| = |
| log59= log590,5=log5√9=log53 |
| | log525 | | 2 | | 2 | |
| | log527 | | log527 | |
log0,227= |
| = |
| =−log527 |
| | | | −1 | |
a więc
| | 3 | | 1 | |
5log59−log53−log527= 9log53−log527=9log5327= |
| = |
| |
| | 27 | | 9 | |
23 mar 20:16
Kasiaszek: tam oczywiście na dole powinno być 5, a nie 9, nie wiem skąd mi się wzięło to 9 xd
23 mar 20:17
guns: dzięki wielkie, próbowałam robić to sama ale nie wychodziło, dzięki za pomoc
23 mar 20:33