pole rombu=? - h= 6cm kat ostry α=45...
nieuk: dany jest romb, w którym kąt ostry ma miarę α=45, a wysokosc ma długosc h =6cm. Pole rombu jest
równe ? jezeli mozna to tak rozpisac zeby zrozumiale bylo...
23 mar 20:32
nieuk: up^^
23 mar 21:31
dero2005:

co to jest h?
23 mar 21:39
Hubert:

β=45
Z tw. pitagorasa AD =6{p}2 , czyli pozostałe boki też mają taką samą długość.
Pole rombu, podstawa x wysokość, czyli 6{p}2 x 6 = 36{p}2
23 mar 21:45
nieuk: dziękowac
23 mar 21:51
nieuk: a mozesz dokładniej rozpisac obliczenia dla odcinka AD ?
23 mar 23:27