matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
procenty
Patii:
Cena butów letnich zmniejszyła się jesienią dwukrotnie o 10%. Po obniżkach buty kosztowały 162 zł. Oblicz początkową cenę butów.
23 mar 20:09
Gustlik:
I sposób: Proporcjami i od tyłu: II 162 zł − 90 % x zł − 100 %
162*100
x=
=180 zł − to cena sprzed II obnizki
90
180 zł − 90 % x zł − 100 %
180*100
x=
=200 zł − to cena początkowa.
90
II sposób: 0,9*0,9x=162 0,81x=162 /:0,81 x=200 zł.
24 mar 01:53