Oblicz kąt ostry w trójkącie prostokątnym
Kamil: Oblicz kąt ostry w trójkącie prostokątnym leżącym na przeciw przyprostokątnej o długości 5 i
wiedząc że przyprostokątna ma długość 9
23 mar 17:01
dero2005:
59 = tgα
0,5555 = tg α
α = 29
o3'16''
23 mar 17:45
jak:
9 maj 20:30
jerzy: 0,0064
16 lip 10:06
adv: 0,425 = tgα
5 wrz 22:13
miś: p {85700}
30 wrz 09:12
Bellla:

5
2+9
2=c
2 z tw pitagorasa obliczasz przeciwprostokątną
c=
√106
stosujesz twierdzenie sinusów
√106 *sin β=5
sin B≈0,49
β=0,008
30 wrz 13:29
gfd:
6 lis 18:43
magada: 50boki6
17 lut 16:25
magada: Δ
17 lut 16:26