Pole boczne walca
brain: Dany jest prostokąt którego przekątna tworzy z dłuższym bokiem kąt 30 stopni. Prostokąt
zwinięto w walec w taki sposób że krótszy bok danego prostokąta jest wysokością walca.
2250 √3
Wiedząc że objętosć walca wynosi
cm3 oblicz pole danego prostokąta przed
π
zwinięciem.
23 mar 18:04
dero2005:
h
√3
= tg 30o =
a
3
h
√3
=
2πr
3
3h = 2√3πr
h = 23√3πr
2250
V = πr2*h =
wstawiamy h
π
π2r3*2
= 3*2250 mnożymy na krzyż
3
2π3r3 = 6750
3375
r3 =
π3
15
r =
π
h = 23π√3*15π = 10√3
a = 2πr = 2π*15π = 30
S =a*h = 30*10√3 = 300√3S = 300√3 cm2