oblicz objętość ostrosłupa
niunia21: w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędz boczna ma długość 6 i tworzy z wysokością
ostrosłupa kąt o mierze 40stopni.Oblicz objętość tego ostrosłupa.
23 mar 21:46
23 mar 22:03
dero2005:

l = 6
α = 40
o
hl = cos 40
o
h = l* cos 40
o = 6*cos 40
o = −−−−?
d = 2*l*sin 40
o = 2*6*sin 40
o = −−−?
2a
2 = d
2
V =
13πa
2*h = −−−−?
sin 40
o = 0,6427
cos 40
o = 0,7660
23 mar 22:23
niunia21: dla mnie to bardzo skomplikowane:(:(
23 mar 22:29
dero2005:
nie mów że nie umiesz mnożyć i dzielić liczb podstawionych do wzoru
24 mar 08:33
niunia21: umiem ale to co tu jest rozpisane to jakbym miala to sama zrobic to masakra
24 mar 09:11
24 mar 12:59
niunia21: a mozna dostac wynik objętości abym mogła sprawdzic czy jest dobrze?
24 mar 13:00
niunia21:
24 mar 18:30
dero2005:
h = 6*0,766 = 4,6
d = 2*6*0,6427 = 7,7
V =
13*5,44
2*4,6 = 45,38 [j
3]
przyznaję, że te wyniki są dziwne ale takie dane były w zadaniu, chyba, że tam były inne dane
np kąt nie 40
o a 45
o
sinus i cos wziąłem z tablic
24 mar 22:24
niunia21: no kurcze wlasnie bylo podane 40o ale bardzo Ci dziekuje za poswiecenie czasu...
24 mar 23:25