czy tu c=2 r bo to jest okrąg w trójkącie czy nie na odwrót:-)
Dorota: pewnie miałam tu wykorzystać jakiś wzór na r?
Dorota: proszę o pomoc w tym zadaniu:
Trójkąt prostokątny opisany jest na okręgu o promieniu r = 1 cm. Jedna z przyprostokątnych
jest
dwukrotnie dłuższa od drugiej. Oblicz obwód tego trójkąta?
zrobiłam tak:
x2 + {2x} 2 = c2
x2 + 4x2 = c2
c2 = 5x2
c = x √5
Obwód = x + 2x + x √5 = 3x + x √5 = x (3 + √5 )
Nie wiem, czy to dobrze, bo nie wykorzystałam podanego r?
Z góry dziękuję za pomoc
23 mar 14:43
hwdtel:
Najpierw wypisz zależności wynikające z treści zadania(poprawnie odczytanego)
S=r
a+b+c2; S=
bc2; c=2b; a
2=b
2+c
2
Powyższe zależności doprowadź do układu równań:
A układ ów spróbuj zgrabnie rozwiązać [7+3
√5]
Gwoli wyjaśnienia:
a−przeciwprostokątna,b ,c−przyprostokątne S−pole trójkąta,r−promień koła wpisanego
23 mar 16:52
Dorota: Dziękuję za pomoc
24 mar 16:36