funkcje trygonometryczne
jarek: napisz w najprostszej postaci cos α/1+sin α +tg α
23 mar 13:48
Eta:
Najpierw napisz to porządnie w postaci dużego ułamka
23 mar 14:13
jarek: cos α
napisz w najprostszej postaci −−−−−−−−−−−− + tg α
1+sin α
23 mar 14:52
Eta:
| cosα | | sinα | | cosα*cosα +sinα(1+sinα) | |
| + |
| = |
| =
|
| 1+sinα | | cosα | | cosα(1+sinα) | |
| | cos2α+ sin2α+sinα | | 1+sinα | | 1 | |
= |
| = |
| = |
|
|
| | cosα(1+sinα) | | cosα(1+sinα) | | cosα | |
przy założeniu,że sinα≠ −1 i cosα≠0
23 mar 14:59