matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
do obliczenia takie pochodne :) ważne, i przydałaby się szybko pomoc
Pawellll:
witam. do obliczenia takie pochodne
ważne, i przydałaby się szybko pomoc. pozdrawiam. f(x)= ctg2x − 3x
2
+ sinx
2
f(x)= 2x
3
x cosx f(x)= ln
√
8x
23 mar 10:37
jo:
1. Pochodna sumy to suma pochodnych, czyli:
1
(ctg(2x))' − (3x
2
)' + (sin(x
2
))' = −
*2 − 6x + cos(x
2
)*2x = ...
sin
2
(2x)
2. Popraw.
23 mar 11:49
jo:
1
1
1
3. =
*
* 8 =
√
8x
2
√
8x
2x
23 mar 11:53